22 Aralık 2017 Cuma

Kızgın Damdaki Kedi - Mam'art Tiyatro

İlgili resim
Yazan: Tenessee Williams
Çeviren: Serkan Salihoğlu, Feri Baycu Güler ve Tuğrul Tülek
Yöneten: Serkan Salihoğlu
Oyuncular:
Sezin Akbaşoğulları
Tuğrul Tülek
Ayten Uncuoğlu
Ünal Silver
Bennur Duyucu
Ömür Kaya Kırılmaz

Bu akşam Oyun Atölyesi'ndeydik. Tenessee Williams'ın Pulitzer ödüllü oyunu Kızgın Damdaki Kedi'yi Mim'art Tiyatro yorumuyla seyrettik. Toprak zengini bir Amerikan ailesinin evindeyiz. Aile reisinin 65. doğum gününü kutlamak için tüm aile bir araya gelmiş. Büyük oğlu, karısı, beş çocuğu ve yoldaki altıncı çocuğu, küçük oğlu ve karısı parti için hazırlar.  Babaları hayatının son üç yılını kanserle mücadele ile geçirmiş. Artık kurtulduğunu düşünüyor. Bu bir çeşit ikinci hayata merhaba partisi gibi. Ya da herkeslerle hesaplaşma, eteğindeki taşları dökme partisi.


kızgın damdaki kedi mam'art ile ilgili görsel sonucu

Büyük oğul ve karısı çocuk sürüleriyle babalarının ilgisini çekmeye çalışıyor çünkü ortada kime bırakılacağı belli olmayan kocaman bir çiftlik ve dönümlerce toprak var. Tüm bunların arasında hayata pembe gözlüklerle bakan bir kadın, evin annesi. Hastalığı yenen kocası için bu partiyi hazırlamaktan, çocuklarının gelmesinden, yemeklerden, pastadan, konfetilerden, akşamla ilgili her şeyden çok mutlu.  Bir çekirdek ailede gizli saklı kalmış ne kadar sır, bastırılmış ne kadar nefret, sevgisizlik olabilir ki? Bu gece partiden sonra ne kadar pislik ortaya saçılabilir ki? Cevap veriyorum pek çok şey. Zaten tekmili birden ortalığa saçılıyor. 

Kızgın Damdaki Kedi gerçekten çok etkileyici bir metin. Kısacık bir sürede, 6 yetişkin arasında insana, aileye, sevgiye, nefrete, arkadaşlığa, hayata, ölüme hatta ucundan eşcinselliğe, kısacası ilişkilere dair pek çok şeye dokunuyor.
kızgın damdaki kedi mam'art ile ilgili görsel sonucu

Oyunun merkezinde eskiden ünlü bir sporcu şimdi ise tanınmış bir spor spikeri olan küçük oğul Brick ve karısı Maggie var. Çok mutsuz bir evlilikleri var. Brick çareyi içki de ve onun getirdiği uyuşmada arıyor. Maggie çok güzel, hırslı bir kadın. Bu evlilikle elde ettiği imtiyazları kaybetmemek ve tekrar mutlu günlerine dönebilmek için Brick'le ve her şeyle  mücadele ediyor. Mücadelenin bir kazanını olacak mı cevabı oyunda.

Maggie: Kazanacağım, tamam mi?
Brick: Ne kazanacaksın? Kızgın damdaki kedinin zaferi ne olabilir ki?
Maggie: Dayananabildiği kadar durabilmek, sanırım.

İlgili resim


Oyunu çok sevdim. Sahnedeki dekor çiftlik evinde Brick ve Maggie'nin kaldığı yatak odasını merkezine almış. Sahnenin arkasına diğer oyuncular için yan yana iskemleler yerleştirilmiş. Ön planda oyun devam ederken diğer oyuncular arkadaki iskemlelere oturarak yan yana diziliyorlar. Yurttan sesler korosu gibi. Arada yerlerinden kalkarak evin içinde oldukları mekandan seslenerek oyuna katılıyorlar. Zaman zaman önde Brick ve Maggie'nin sahnesi devam ederken kendi aralarında, konuşuyorlar. Evin diğer odalarından içeriye sızan sesler gibi.kızgın damdaki kedi mam'art ile ilgili görsel sonucu


Oyunculuklara gelecek olursak, küçük oğul Brick'i oynayan Tuğrul Tülek ve karısı Maggie rolunde Sezin Akbasogulari'nin performansı gerçekten etkileyiciydi. Tuğrul Tülek Brick'in içinde kopan fırtınaları küçük hareketlerle gerçekten etkileyici bir şekilde anlatırken,  Sezin Akbaşoğulları Maggie'nin içindeki ateşi bize hissettirerek rolünü canlandırdı. İkisi de çok gerçekti.  Toprak zengini baba rolünde Ünal Silver başarılıydı. 


kızgın damdaki kedi film ile ilgili görsel sonucu


Tabi bu oyunu seyredince başrollerini Elizabeth Taylor ve Paul Newman'in paylaştığı 1958 yılı yapımı Kızgın Damdaki Kedi filmini anmadan geçmek istemem. Filmdeki rolleriyle hem Paul Newman hem de Elizabeth Taylor Oscar'a aday gösterilmişler. 

Kızgın Damdaki Kedi'yi  bu sezon seyredilecek oyunlar listenize almanızı tavsiye ederim.



Mam'art Tiyatro'ya not: Keşke Oyun Atölyesine gelirken oyun broşürlerinizi de yanınızda getirseydiniz. Böylece tiyatro kutuma koyacağım, ileride bakıp oyunu ve sizleri hatırlayacağım bir şey olurdu elimde.

Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdaki paylaşımlardan takip edebilirsiniz. Instagram'da ebru_tarm adresindeyim.  

Meraklısına Video: Oyunla ilgili NTV Radyo'da yapılan röportaj


Meraklısına Video 2: Kendi çektiğim selam videosu


Kendime Not: Annem, babam, ben ve Naz





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder