11 Ocak 2018 Perşembe

Kürklü Venüs - Yolcu Tiyatro

kürklü venüs ile ilgili görsel sonucu
Yazan:  David Ives
Çeviren: Şafak Özen
Yöneten: Ersin Umut Güler
Dekor ve Işık Tasarımı: Cem Yılmazer
Kostüm Tasarımı: Özlem Kaya
Ses, Efekt Tasarımı, Müzik: Tufan Dağtekin
Oyuncular:
Pervin Bağdat
Ersin Umut Güler

Sacher Masoch'un Kürklü Venüs romanını sahneye uyarlayan yazar ve yönetmen Thomas Novachek oyunundaki Vanda Dunayev rolü için yorucu ve uzun süren oyuncu seçiminden az önce eli boş olarak çıkmıştır. Yorgundur ve de kızgındır. Dışarıdan şiddetli bir yağmurun, ara ara da korkunç gök gürültülerinin sesi gelmektedir. Nişanlısı ile buluşmak üzere tam çıkacakken yağmurdan oldukça ıslanmış, elinde kocaman bir çantayla seçmelere geç kaldığını söyleyen Vanda Jordan adında bir kadın içeri girer ve Novachek'i kendisine bir şans vermesi için ikna etmeye çalışır. Fakat kadının küfürlü, fütursuz konuşması, giyimi, avam tavırları, ucuz seksiliği 1800'lerin ortasında yaşayan, asil ve güzel bir kadın olan Vanda Dunayev'den o kadar uzaktır ki yönetmen kabul etmek istemez, ta ki Vanda Jordan bavulunda getirdiği dönem elbisesini üzerine giyip teksin ilk satırlarını okumaya başlayıncaya kadar.
kürklü venüs ile ilgili görsel sonucu

Sonra hayatında ilk defa karşılaşan bu iki insan birlikte oldukça karanlık bir metni okumaya ve oynamaya başlarlar. Prova yaptıkları oyundaki Severin karakteri, küçüklüğünde yaşadığı bir takım travmalardan sonra kürk, fiziksel şiddet, acı ve aşkı birleştirmiştir ve ona bu istediklerini verebilecek kadını aramakta, arzulamaktadır. Severin Vanda Dunayev'i ona bunları yapması için ikna etmeye çalışırken onu yavaş yavaş kendi karanlık dünyasına çekmeyi başarır.
İlgili resim

Metne son derece hakim olan Vanda Jordan, onun beklenmedik derecede iyi oyunculuğundan hatta aşırı gerçekliğinden şaşkına dönmüş ve biraz dağılmış yönetmen Novachek. Sahi Novachek oyun yapmak için neden bu kitabı seçmiştir kendine? Vanda Jordan da bu soruyu sorar hem kendine hem de yönetmene. Bu soru ve aranan cevaplar sahnedeki oyuncu ve yönetmeni Severin ve Vanda Dunayev'in karanlık dünyasına çekmeye başlar. Gerçek hayatla oyun nerede başlar, nerede biter, kim efendidir, kim köle, kim yönetmendir kim oyuncu hepsi birbirine girer ve karanlık taraflar, geçmiş sırlar sezdirmeden ortaya dökülmeye başlar. Sahnedeki tiyatro provası ilerledikçe yönetmen Thomas Novachek'le Severin karakteri birbirine yaklaşıp, iç içe geçmeye başlarken, Vanda Jordan hep kendi kişiliğini koruyarak rol geçişlerinde seyirciyi şaşırtmayı başarıyor. 
kürklü venüs ile ilgili görsel sonucu
Nefis bir oyun seyrettik bu akşam. Oyunculuklar harikaydı, metin harikaydı. İnanılmaz zeki bir iş vardı sahnede. Oyunu yazar David Ives 2010 yılında Broadway'de oynanmak üzere Leopold von Sacher Masoch'un Kürklü Venüs isimli kitabından uyarlamış. Yolcu Tiyatro yorumu Thomas Novachek rolünü de oynayan Ersin Umut Güler'e ait. Arasız 90 dakika süren oyunda seyirci olarak bir an bile gözünüzü sahneden alamıyorsunuz. Her iki Vanda'yı da oynayan Pervin Bağdat muhteşem bir iş çıkarmış. Çok cüretkar, çok yönlü ve de çok yüzlü bir rolü başarıyla canlandırmış. Oyun öyle başarılı ki, seyirciyi alıyor, farkında olmadan mazoşizmin kıyılarında gezdiriyor hatta konuyu ameliyat masasına yatırıyor ama rahatsız etmiyor.
kürklü venüs ile ilgili görsel sonucu
Bu arada Cem Yılmazer'ın yaptığı ışık tasarımı oyuna esrarengiz bir hava vermiş. Zaten oyunun hep bir esrarengiz tarafı var. Kim bu Vanda Jordan, nereden çıkmış, bu röle nasıl bu kadar mükemmel bir şekilde hazırlanmış, amacı ne ya da bir amacı var mı, hep merak konusu.

kürklü venüs ile ilgili görsel sonucu
Ve belki pek alakası yok ama teşbihte kusur olmaz derler. Oyunun ilk sahnesinde, tiyatronun dışında, gök gürültüsü ve yağmur altında elinde şemsiye ile bekleyen Vanda Jordan bana Nanny MacPhee filmini hatırlattı. Disipline ihtiyacı olan çocuklar için şemsiyesine asılıp gelen dadı ve efendiye ihtiyacı olan Severin'ler için de şemsiyesine takılıp gelen Vanda'lar. 

Sezonun mutlaka seyredilmesi gereken işi. Kaçırmayın. Ben de sezon bitmeden bir kez daha seyretmek isterim.

Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdaki güncel paylaşımlardan takip edebilirsiniz. Instagram'da ebru_tarm adresindeyim.,

Meraklısına Video: Selam videosu


Kendime Not: Bizim ekip annem, ben, müge ve füsun




  •  

  •  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder