19 Şubat 2018 Pazartesi

Canbazın Cenazesi - Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu

cambazın cenazesi ile ilgili görsel sonucu
Yazan: Firuze Engin
Yöneten: Doğu Yaşar Akal
Işık ve Dekor Tasarımı: Cem Yılmazer
İllüstrasyonlar: Gökçe Erverdi
Animasyonlar: Derya Bölükemini
Oyuncular:
Ayşe Gülerman
Gökhan Kum
Mesut Özsoy

Bu akşam Bursa'dan konuk oyunumuz vardı. Bursa Belediyesi Kent Tiyatrosu'ndan Cambazın Cenazesi oyunu Moda Sahneye geldi. Oyun Trakya'da yemyeşil bir kasabada geçiyor. Yapıldak kasabası deniz kıyısında, zeytinlikleri ve üzüm bağlarıyla cennetten bir köşe gibi. Fakat değişim ve dönüşüm bu kasabaya da gelmiş. Yapıldak kasabasının bir kısım ahallisi evlerini, o güzelim bahçelerini büyük şehirlerden gelen kalantor müteahhitlere satmışlar. Şimdi o arazilerde yüksek duvarların ardına gizlenmiş yazlık evler, havuz, spor ve eğlence alanları var ve tabi bir de göçmen kuşlar gibi sıcak havalarda buralara göçen yazlıkçılar.


cambazın cenazesi ile ilgili görsel sonucu

Gelelim oyunun konusuna. Yapıldak'ın önde gelenlerinden, herkes tarafından sayılan, dini pek bir bütün Rasim Efendi, namı değer Cambaz Rasim sizlere ömür olmuştur. Sağlığında hem kendi bağına, bahçesine sıkı sıkı sahip çıkmış hem de Yapıldak'lılara arazilerini satmamaları yönünde baskı yapmış, hatta onlara Kuran'a el bile bastırmıştır. Yani ölümüne en çok civar müteahhitler sevimmiş olmalıdır. Canbaz Rasim'in vasiyeti o çok sevdiği bahçesinde bir ağacın altına gömülmektir ama çocuklarının yediği bazı haltlardan dolayı bu pek mümkün gözükmemektedir. Tüm kasaba Cambaz'ın vasiyetini bildiği için de ele güne Canbaz Rasim'in neden evin bahçesine değil de mezarlığa gömmeleri gerektiğini açıklamak zor olacaktır. Bir taraftan Canbaz'ın 14 ve 15 yaşındaki iki torunu dedelerinin vasiyetini yerine getirebilmek için ellerinden geleni yapmaya çalışırlar.

cambazın cenazesi ile ilgili görsel sonucu

Canbazın Cenazesi çok güncel ve bence çok hüzünlü bir konuyu çok komik bir dille anlatıyor. Engellenemez dönüşüm, değişim ve yıkım. Ve bir tarafta ölüm. Buz gibi ölüm. Geride kalanların hayatındaki değişim, dönüşüm. Sahnedeki üç genç oyuncu aralarında Canbaz Rasim, kızı, oğlu, aileleri, nevi şahsına münhasır komşular, imam, muhtar ve eşraftan insanların da olduğu kadınlı erkekli (cümle içinde bir arada kullanmasa mıydım acaba?), yediden yetmişe 20 kadar karakteri başarıyla canlandırıyorlar. Üstelik aksesuarsız, kostümsüz. Öylece rolden role geçiveriyorlar.
cambazın cenazesi ile ilgili görsel sonucu

Gençlerin elinden çıkmış bir oyun Canbazın Cenazesi. Oyun yazarı 1984 doğumlu Firuze Engin, yönetmen Doğu Yaşar Akal 1985 doğumlu. Sahnedeki oyuncular Ayşe Gülerman, Gökhan Kum, Mesut Özsoy çok yetenekli genç oyuncular. Yaklaşık 1.5 saat süren tek perdelik oyun hem su gibi akıp gitti, hem de pek bir güldürdü. Bu güzel oyuna denk gelirseniz sakın kaçırmayın.

Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdaki paylaşımlardan takip edebilirsiniz. Instagram'da ebru_tarm adresindeyim.

Meraklısına Video: Teaser videosu


Meraklısına Video: Kendi çektiğim selam videosu


Bizim Takım: Annem, ben ve Neşe





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder