27 Şubat 2018 Salı

Don Kişot Balesi - İstanbul Devlet Opera ve Balesi

don kişot balesi istanbul devlet opera ve balesi ile ilgili görsel sonucu
Beste: Ludwig Minkus
Koreograf: M. Petipa
Sahneye Koyan ve Düzenleyen: Ayşem Sunal Savaşkurt
Orkestra Şefi: Roberto Gionola
Dekor Tasarımı: İsmail Dede
Kostüm Tasarımı: Gizem Betil
Işık Tasarımı: Önder Arık
Solistler:
Kitri: Gizem Atik Tuncay
Basilio: Melih Mertel
Don Kişot: Alkış Peker
Sancho Panza: Ürün İndere
Gamache: Özerk Tozkoporan
Lorenzo: Kerem Kuraner
Espada: Olcay Tunçeli
Mercedes: Deniz Kılınç
İki Arkadaş: Zuhal Karaca, Hüma Ersel Sökmen
Rüya Kraliçesi: Büşra Ay
Amor: Berfu Elmas
Çeribaşı: Can Bezirganoğlu
4 Toreador: Deniz Özaydın,, Çağatay Özmen, Ömer Erenler, Alican Güçoğlu
Çingene Kadın: Büşra Yıldırım

Yine Süreyya Operası'nda büyülü  akşamlardan birini  daha yaşadık. En meşhur klasik bale eserlerinden olan Ludwig Minkus'un Don Lişot balesini Petipa'nın şahane koreografisi ile izledik.
Bol olaylı ve karmaşık bir konusu var Don Kişot balesinin. Donkişot şövalye ruhuna sahiptir ve uşağı Sancho Panza ile birlikte maceralar yaşamak için yola çıkarlar. Don Kişot'un aklında hayali sevgilisi Dulcinea'yı bulmak vardır.

don kişot balesi istanbul devlet opera ve balesi ile ilgili görsel sonucu

Gamache, Hancı Lorenzo'nun güzel kızı Kitry ile evlenmek istemektedir ve babası da bu evlilikten yanadır. Fakat Kitry Bassilio'yu sevmektedir. Kasabaya gelen Don Kişot Kitry'nin Dulcinea olduğunu düşünmektedir. Kitry ve Basilio şenlik sırasında oradan kaçmayı başarırlar. Don Kişot ve uşağı da onların peşinden gider. Gameche ve babası da onların ardından yola düşerler.

don kişot balesi istanbul devlet opera ve balesi ile ilgili görsel sonucu

Don Kişot genç aşıkları sığındıkları çingene kampında bulur. Herkes romantik gecenin etkisindedir. Ve zavallı Don Kişot Kitry'nin kendi aşkı Dulcinea olmadığını ve onun aslında Basilio'yu sevdiğini anlar. Çıkan fırtınada Don Kişot karşısına çıkan yel değirmeninin bir canavar olduğunu zanneder ve ona saldırır. Fakat kendinden geçerek yere yığılır. Düştüğü yerde inanılmaz güzellikte bir rüyaya dalar. Rüyasında kendisini yine Dulcinea ile birlikte görür. Pek çok güzel genç kız kendisi için dans etmektedir.

don kişot balesi istanbul devlet opera ve balesi ile ilgili görsel sonucu

Genç aşıklar Kitry ve Basilio gün doğmadan çingene kampından kaçarlar. O sırada kampa Kitry'nin babasıyla Gamache'de gelir. genç aşıklara acıyan Don Kişot onları yanlış yöne gönderir. Ama saf Sancho Panza onlara yanlışlıkla doğru yönü gösterir. Genç aşıklar sonunda yakalanır. Babası kızının Gameche ile evlenmesini istemektedir. O sırada Basilio sahte bir intihar sahnesi yaratır. Ve Kitry Don Kişot'tan babasını ikna etmesini ister. Sonrası tabi ki mutlu son. Lorenzo kızının Basilio ile evlenmesine razı olunca düğün şenliği kurulur. Ve Don Kişot'la uşağı Sancho Panza oradan ayrılarak başka maceralara doğru yola çıkarlar.

İlgili resim

Bale İstanbul Devlet Opera ve Balesince gerçekten muhteşem bir şekilde sahnelenmiş. Minkus'un İspanyol motifleri taşıyan canlı, kıvrak müziği hepimizi hemen etkisi altına almayı başardı. İsmail Dede'nin turuncu ve sarının tonlarıyla hazırladığı, İspanya esintileri taşıyan muhteşem dekorun önünde solistler Gizem Betil tarafından hazırlanan rüya gibi kostümlerle dans ettiler. Bize sıcak İspanya güneşini hissettirdiler. Sanki karşımızda dev bir masal kitabının yaldızlarla bezenmiş resimli sayfası vardı. Bu dev kitabın sayfaları çevrildikçe biz de kendimizi başka bir görkemli resme bakarken buluyorduk. Özellikle Don Kişot'un rüya gördüğü sahne o kadar büyüleyiciydi ki. Zarif bir dantel gibi işlenmişti. Ve orkestranın çaldığı muhteşem müzik. Tadına doyulmazdı.

İlgili resim

Geçen sezon bale prömiyerlerine arkalardan da olsa yer bulmayı başarıyordum ama bu sezon maalesef prömiyerde yer bulamadım. Keşke Devlet Opera ve Balesinin sezon programında baleye daha fazla  yer verilebilse. Emeği geçen herkese teşekkürler.

Meraklısına Not: Yıllar önce Don Kişot balesini Süreyya operasında seyretmiştim. O zaman da nefis bir sahneleme yapılmıştı fakat müzik orkestra tarafından çalınmamıştı. CD'den müzik eşliğinde seyretmiştik.

Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdaki güncel paylaşımlardan takip edebilirsiniz.

Meraklısına Video: Tanıtım videosu



Meraklısına Video: Kendi çektiğim selam videosu


Meraklısına video: Çok acayip bir video buldum. Baştan aşağıya spoiler. 



Kendime Not: Bizim takım annem, ben, neşe,  müge











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder