14 Mart 2018 Çarşamba

Çehov Kabare - Tiyatro Sahnekarlar

İlgili resim
Yazar: Çehov
Uyarlayan ve Yöneten: Bora Severcan
Dekor: Candan Günaytuna
Kostüm: Melda Gür
Işık Tasarımı: Yüksel Aymaz
Müzik: Murat Kodallı
Oyuncular:
Erhan Yazıcıoğlu
Volkan Severcan
Melda Gür
Bora Severcan

Bu akşam Tiyatro Sahnekarlar'dan Çehov Kabare oyununu seyrettim. Nefis bir oyundu. Seyretmeye gitmeden evvel içinde Çehov'un dokuz kısa oyunun yer aldığı İş Bankası yayınlarından çıkmış Ayı isimli kitabı okudum. Çehov Kabare bu oyunlardan dört tanesini kendisine konu edinmiş. Bunlar kocasının yasını tutan acılı dul bayan Popov'la kocasının alacaklısı Bay Simirnov arasındaki asabi kavgayı anlatan Ayı, tütünün zararları üzerine bir konuşma yapan İvan İvanaviç Nyuhin'in tek kişilik monoloğu, hayatımda gördüğüm en garip evlenme tekliflerinden birinin anlatıldığı Evlilik Teklifi ve yazlık hayatından bunalmış bir adamın şikayetlerini anlatan Zoraki Trajedi isimli öyküler. Oyuna Anton Çehov da anlatıcı olarak katılıyor. Hem kendi hayatından kesitler anlatıyor hem de anlattıklarıyla oyunları birbirine bağlıyor.

çehov kabare ile ilgili görsel sonucu

Oyun dört oyuncu arasında geçiyor. Bora Severcan Anton Çehov rolünde. Tüm oyun boyunca tek bir karakteri oynuyor. Oyundaki kadın rolleri Melda Gür'e ait. Ayı oyunundaki münzevi dul ve Evlenme Teklifi'ndeki evde kalmaya yüz tutmuş evin kızı. Melda Gür her iki rolde de çok başarılıydı ama benim favorim Evlenme Teklifi'nin Natalya'sıydı ve gerçekten iyiydi. Ve Volkan Severcan. Ben onu sahnede ilk kez izledim.Hepimizin hafızasına Çocuklar Duymasın dizisinin kılıbık Tuna'sı olarak yer eden o adamın içinden Ayı'nın Bay Simirnov'u nasıl çıktı anlayamadım. Gerçekten çok etkileyiciydi. Büyük usta Erhan Yazıcıoğlu büyük ustaydı işte. Zoraki Trajedi Aktörü'nde bıkkın, bezgin ve bedbin yazlıkçı devlet memuru Bay Tolkacov rolünde bildiğiniz döktürdü. Evlilik Teklifi'nin çiftlik sahibi, Natalya'nın babası Bay Popov rolünde ise pamuk beyazı saçları, kalın beyaz kaşları ve hafif kamburuyla onu tanımak neredeyse imkansızdı.
çehov kabare ile ilgili görsel sonucu

Oyunları okuduğumda metinleri eğlenceli bulmuştum ama hiç bu kadar şahane, bu kadar gerçek ete ve kemiğe bürünebileceğini hayal edememiştim. Ve Çehov'un ruhu da oyunun üstüne sinmişti. Çehov'du ve çok zarif bir şekilde komikti. Dekor, kostüm, oyunun şarkısı, ışık hepsi uyum içindeydi. Bu güzel oyuna Murat Kodallı da piyanoda eşlik etti. Bize bu enfes tiyatro keyfini yaşatan Tiyatro Sahnekarlar'a çok teşekkürler.

çehov kabare ile ilgili görsel sonucu

Oyundan çıktığımda oyunun şarkısı dilime dolanmıştı, kendimi şarkıyı mırıldanırken buldum. Nasıldı? Sanırım şöyle bir şeydi: Acı baldan tatlı mıdır? Acıya gülmek mubah mıdır? Kim kimi kimlerle, biz sizlerle, siz kim bilir kimlerle? Öyle bir şeydi işte. Kaçırmayın bu güzel oyunu. Benim için bu senenin en iyilerinden.

Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdaki paylaşımlardan takip edebilirsiniz.

Meraklısına Video: Oyundan bir bölüm


Meraklısına Video: Kendi çektiğim selam videosu


kendime not: ben ve müge



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder