Beste: G. Verdi
Libretto: A. Boito
Orkestra Şefi: Roberto Gianola
Rejisör: Renato Bonajuto
Dekor Tasarımı: Efter Tunç
Kostüm Tasarımı: Ayşegül Alev
Koro Şefi: Paolo Villa
Işık Tasarımı: Yakup Çartık
Solistler:
Falstaff: N. Işık Belen
Ford: Murat Güney
Fenton: Ahmet Baykara
Dr. Cajus: Çağrı Köktekin
Bardolfo: Engin Yavuz
Pistola: Ali Haydar Taş
Alice Ford: Deniz Yetim
Nannetta: Dilruba Akgün
Mrs. Quickly: Aylin Ateş
Mrs. Mag Page: Nesrin Gönüldağ
Başkemancı: Seda Subaşı Yalçın
İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin sezona hazırladığı Verdi'nin Falstaff operasını seyrettim bu akşam. 3 perde, 6 sahnesi ile oldukça uzun bir komik opera Falstaff. Opera konusunu Shakespeare'nin Windsorun Şen Kadınları oyunundan almış.
Şişman, yaşlanmaya yüz tutmuş Falstaff iki evli kadına aynı anda birbirinin aynısı olan aşk mektupları yollar. Bir şekilde kadınlardan birini kandırabilirse, onların kocalarının parasının üzerine de oturacak, böylece kalan ömrünü refah içinde geçirebilecektir. Fakat evdeki hesap çarşıya uymaz ve kadınlar Falstaff'ın kurnaz planını fark ederler. O artık iyi bir dersi hak etmiştir.
Bu arada mektubu alan kadınlardan Alice Ford'un kocası da Falstaff'ın yazdığı mektubu bulur ve karısının kendisini aldattığını düşünüp kıskançlık krizine girer. O da karısına güvenmediği için iyi bir dersi hak etmektedir. Bu arada Ford'ların kızı Nannetta Fenton'a aşıktır ama babası onun kendinden oldukça yaşlı olan Dr. Cajus'la evlenmesini istemektedir. Kadınların bu konuya da el atarak genç aşıkları kavuşturması gerekmektedir. Falstaff aslında bir "kadının fendi erkeği yendi" operasıdır. Sonunda herkes hak ettiği dersi alacak, sevenler kavuşacaktır.
Süreyya operasının görece olarak küçük sahnesi bu akşam çok farklı gözüküyordu. Sahnede çift katlı bir dekor vardı. Asma kat şeklinde düzenlenen ikinci kat sahneyi olduğundan çok daha geniş göstermişti. Kostümler gerçekten çok gösterişli ve göz alıcıydı. Kadınların kıyafetlerinde mor, mavi ve yeşil kombinasyonu kullanılmıştı ki, gerçekten muhteşem gözüküyorlardı. Özellikli 3. perdedeki orman sahnesi büyüleyiciydi. Büyülü yaratıkların kostümleri harikaydı. Bize görsel bir şölen yaşattılar.
İstanbul Devlet Opera ve Balesinin muhteşem yorumuyla çok keyifli bir akşam geçirdim. Önümüzdeki sezonda da sahneleneceğini düşündüm Falstaff operasını mutlaka seyredilecekler listesine almanızı tavsiye ederim.
Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu Facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdan takip edebilirsiniz. Instagram'da ebru_tarm adresindeyim.
Meraklısına Video: Kendi çektiğim selam videosu
Kendime Not: Bizim takım ben, annem, neşe, yengem ve selmuş
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder