4 Nisan 2018 Çarşamba

Oksimoron - Tatbikat Sahnesi

oksimoron erkek aklı ile ilgili görsel sonucu
Yazan: Robert Dubac
Çeviren: Özge Kayakutlu
Uyarlayan: Zeki Enes Akkan
Yönetmen: Erdal Beşikcioğlu
Oyuncu: Emre Karayel

Tatbikat Sahnesi oyunlarını Baba Sahne'de seyredebilmek çok güzel. Gidon'un Düğümü'nden sonra bu akşam Oksimoron - Erkek Aklı oyununu seyrettim.

Semih'in nişanlısı onu 15 gün önce terk etmiştir ve ayrılırken ona 15 gün boyunca düşüneceğini, kendisini de kesinlikle aramamasını söylemiştir. İşte bahsi geçen 15 günün dolmasına yaklaşık 80 dakika vardır ve bu son 80 dakikayı sahnedeki Semih'le birlikte geçiririz. Semih bize hem geçen 15 günün hem de kalan 80 dakikanın ve de ilişkisinin muhasebesini yapar. Semih nişanlısıyla arasındaki sorunu anlamaya çalışırken belki de dünyanın en eski sorularından birini kendine tekrar tekrar sormakta, daha da kötüsü bu soruya bir cevap aramaktadır. "Kadınlar erkeklerden ne ister?"


oksimoron erkek aklı ile ilgili görsel sonucu Semih bu sorunun peşinde, daha doğrusu cevabının peşinde koşarken onlarca kişisel gelişim kitabı okumuştur. Soruya cevap bulamasa da, bu onbeş gün boyunca kendisiyle, erkelerle yüzleşmek, kadınlarla empati kurmak zorunda kalmıştır. Kısacası sahnede bizler (kadınlar) için erkek aklının derinliklerine doğru giden bir patika açmaya çalışan bir adam vardır. Onun değişiyle "erkek aklı" kocaman bir oksimorondur.  Semih kısa süre zarfında maruz kaldığı onlarca kişisel gelişim kitabı ve zorlayıcı düşünme sürecinden dolayı kaybolmuş hissetmektedir. Bir taraftan da arkadaşlarının kadına, erkeğe ve ilişkiye nasıl baktığını da sorgulamaktadır. Ne de olsa akıl akıldan üstündür ya da üstün olabilir, mi acaba?

İlgili resim
Emre Karayel yaklaşık 1.5 saat süren oyunda, tek başına gerçekten çok başarılı bir performans sergiliyor. Hem kendini, ki kendisini semi-öküz olarak niteleyebiliriz, hem maço hem de kadın ruhundan anlayan iki farklı arkadaşını o kadar iyi canlandırıyor ki. Anlattığı erkeklik halleri ya da itirafları o kadar tanıdık ki. Bu gerçekleri sahibinin sesinden duymak gerçekten çok keyifliydi.

Oyun boyunca çok güldüm. Zekice yazılmış bir metin, iyi bir oyuncu ve başarılı bir sahneleme. Arada sahne ve seyirciler arasında kendiliğinden gelişen, doğaçlama atışmalar da oldu. Büyük bir keyifle, güle oynaya seyrettim. Tavsiye ederim.

Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdaki paylaşımlardan takip edebilirsiniz. Instagram'da ebru_tarm adresindeyim.

Meraklısına Video: Kendi çektiğim selam videosu


Meraklısına Video: Tanıtım videosu


Meraklısına Video: Röportaj

Meraklısına Video: Oyundan bir dakika


Kendime Not: Bizim takım annem, ben, yengem, müge











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder