14 Mayıs 2018 Pazartesi

Kanlı Komedya - Baba Sahne

caligula baba sahne ile ilgili görsel sonucu
Yazan: Stefan Tsanev
Çeviren: Hüseyin Mevsim
Yöneten: Ragıp Yavuz
Sahne ve Kostüm Tasarımı: Barış Dinçel
Işık Tasarımı: Yüksel Ayma
Müzik: Can Şengün
Koreografi: Yasemin Gezgin
Oyuncular: Levent Öktem, Ahmet Saraçoğlu, Ecem Üstündağ, Pınar Coşkun

Caligula Kanlı Komedya benim çalışarak seyretmeye gittiğim oyunlardan. Oyundan önce Mümtaz İdil'in biyografik roman türünde yazdığı "Dehşetin Kanlı Gölgesi Caligula" kitabını okudum. Roman tadında yazılmış Kitap Caligula'nın nasıl birisi olduğunu anlamamda çok yardımcı oldu. Tarihi kahramanımız gerçek ismi Gaius Julius Caesar Augustus Germanıcus olan ve Caligula takma adıyla anılan İ.S. 12 ile 41 yılları arasında yaşamış ve kısa ömrünün son dört yılında imparatorluk yapmış bir Romalı.



caligula baba sahne ile ilgili görsel sonucu

Jüpiter'in yeryüzündeki gölgesi. Ruh sağlığı aşırı bozuk, sapık, çok zeki ve zalim. Tahta çıkma sırasının kendisine gelmesi aslında hiç beklenmiyormuş ama o beklenmeyeni oldurmuş.  Ve o dört yıla Roma toprakları üzerinde yaşanmış en büyük eziyetleri, zulümleri, delilikleri ve vahşeti sığdırmış. Kız kardeşi Drusilla ve atından başka kimseyi sevmemiş. Kardeşine olan aşkı saplantı derecesinde. Kardeşinin erken ölümü onun bozuk olan ruh sağlığını iyice çığırından çıkarmış.  Kardeşini ölümünden sonra Tanrıça ilan etmiş ve ismi Durisilla olanlara ayrıcalıklar tanımış. Roma'da halk can güvenliğinin garantisi olarak doğan kız çocuklarına Durisilla adını koymaya başlamış.

caligula baba sahne ile ilgili görsel sonucu

Ragıp Yavuz'un sahneye koyduğu oyun hem  Caligula'nın hayatından kesitler veriyor hem de davranışlarının arkasındaki neden sonuç ilişkisini irdeliyor. Oyunun baş kahramanı Roma hükümdarı olunca da aynı zamanda mutlak güç sahibi olmak, mutlak güç karşısında halkın ve soyluların konumu, yöneten, yönetilen, ezen, ezilen ilişkisini de oyunun merkezine koyuyor. Caligula zulmünü artırdıkça karşısındaki halkın da Cumhuriyetin geri gelmesi yönünde ona ve kararlarına karşı bir irade göstermesini bekliyor. Ama her şeyi kabullenen halk Caligula'yı bile isyan ettiriyor.

"Siz ne kadar korkak, ikiyüzlü, çanak yalayıcı, şerefsiz yaratıklarsınız ki, benim bunca zulmüme, haksızlığıma, keyfiliğime tahammül ediyorsunuz. Karşı durmuyorsunuz. Başkaldırmıyorsunuz!"

caligula baba sahne ile ilgili görsel sonucu

Ahmet Saraçoğlu Caligula'nın deliliğini, gelgitlerini, inanılmaz zekasını ve öfkesini gerçekten etkileyici bir performansla canlandırdı. Levent Öktem Cladius (Caligula'nın hastalıklı, çelimsiz ve silik karakterli akrabası) rolünde çok başarılıydı. Caligula'nın yanında yaşayan,  dili kesildiği için artık konuşamayan eski bir şarkıcı olan Mnister'i Ecem Üstündağ oynuyor. Zulüm altında ezilen, sesini, tepkisini kaybetmiş ama gücün yörüngesinden çıkamayan,  korku içindeki Roma halkını temsil ediyor. Ve oyunun bir diğer sessiz kahramanı Caligula'nın sevgili atı İncitatus'u -ki rivayete göre Caligula atını senatoya konsül olarak atamış ve diğer konsüller bu atamayı büyük bir coşkuyla alkışlamışlar- Pınar Coşkun canlandırıyor. Nefis makyaj ve kostümü ve zarif danslarıyla Caligula'nın sevgili atı incitatus'un asaletini ve güzelliğini tüm haşmetiyle bize gösteriyor.

caligula baba sahne ile ilgili görsel sonucu

Caligula  Kanlı Komedya ta 42 yılından günümüze tutulan dev bir ayna gibi. Kanlı Komedya bizlere ve bugüne söyleyecek çok şeyi olan bir oyun. Üstelik diyeceklerini 2000 sene öncesinden bağıra bağıra söylüyor, yüzümüze bir tokat gibi çarpıyor. Güç zehirli bir şey ve tarih tekerrürden ibaret.

Seyredilecek oyunlar listesine almanızı tavsiye ederim.

Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdan takip edebilirsiniz.

Meraklısına Video: Prömiyer videosu



Kendime Not: Bizim ekip annem ve ben




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder