8 Aralık 2018 Cumartesi

Felatun Bey İle Rakım Efendi - Şehir Tiyatroları


felatun beyle rakım efendi şehir tiyatroları ile ilgili görsel sonucu

Yazan: Ahmet Mithat Efendi
Oyunlaştıran ve şarkı Sözleri: Selçuk Soğukçay
Yöneten: Selçuk Soğukçay
Müzik: Ali Otyam
Sahne Tasarımı: M. Nurullah Tuncer - Senem Geldi
Kostüm Tasarımı: Canan Göknil
Işık Tasarımı: Murat İşçi
Efekt Tasarımı: Ersin Aşar
Süre: 160 dakika - 2 perde
Oyuncular:
Arda Aydın, Aslı Aybars, Ayşegül İşsever, Bekir Aksoy, Doğan Şirin, Emrah Can Yaylı, Emrah Derviş Soylu, Engin Gürmen, Ezgim Kılınç, Fahri Kıncır, Gizem Akkuş, İrem Arslan, Nazife Oğlakçıoğlu, Nur Saçbüker, Osman Kaba, Pınar Pamuk, Sarin Karadaş, Sevilay Şimşek, Sinan Bengier, Zeynep Ceren Gedikali

Şehir Tiyatrolarının sezona hazırladığı yeni müzikali Felatun Bey İle Rakım Efendi'yi izledim bugün. Öncelikle Ahmet Mithat Efendi'nin bu özel eserinin tiyatroya kazandırılmış olmasından çok mutlu olduğumu söylemek isterim. Üstelik kitab gayet başarıyla, kopukluk olmadan, aslına oldukça uygun olarak oyunlaştırılmış. (Neden oldukça dediğimi daha sonra açıklayacağım)




felatun beyle rakım efendi şehir tiyatroları ile ilgili görsel sonucu

Batı tarzı yaşantıya özenen, batı tarzı hayatı kendine göre yorumlayan Felatun Efendi ile kendi değerlerine sahip çıkan, alın teriyle kazanmaya inanan, batı tarzında da eğitim alan ama bunu kendi değerleriyle harmanlayan Rakım Efendinin öyküsünü anlatıyor oyun. Her iki genç adam da kendi bildikleri yoldan ilerlerken yolları birbirinden çok farklı sokaklara çıkıyor. Felatun Efendi kalemdeki işine arada sırada uğrayan, baba parasıyla gününü gün eden, bu paranın hiç bitmeyeceğini düşünen, hovarda bir genç adamdır. Beyoğlu alemleri ikinci adresi gibidir. Rakım Efendi ise fakir bir ailenin tek çocuğudur. Babası o henüz bir yaşındayken ölünce, zavallı anneciği onu ailenin emektar arap kalfasıyla birlikte büyütmüş ama annesi de Rakım 14 yaşındayken ölünce Rakım'ın bu hayattaki varı yoğu sevgili Fedai kalfası olmuştur. Rakım gerçekten çok iyi, çok doğru, feraset sahibi bir insan evladıdır. Rakım ayakta kalabilmek için bir işten diğer bir işe koşarken hayatı pek çok kişiyle kesişir. O çok şanslı bir adamdır, özellikle kadınlardan yana kısmeti pek bir açıktır. Bir yanda Felatun, diğer yanda Rakım. Su akıp yolunu bulacak, hayat herkese hak ettiğini verecektir.

Ä°lgili resim

Oyunu üç saatlik süresine rağmen sıkılmadan seyrettim. Eserde çok fazla mekan dolayısıyla çok fazla sahne değişikliği olması sebebiyle  dekor zamandan ve mekandan bağımsız olarak, müzikalin hareket düzenine uygun olacak şekilde hareketli duvarlar olarak tasarlanmış, böylece işlevsel ve amaca hizmet eden bir tasarım olmuş. Kostümler dönemin ruhunu yansıtacak şekilde açık renklerde tasarlanmış. Ama toplu danslar ve müziklerle ilgili çekincelerim var. Çok sevdiğimi söyleyemeyeceğim.

Ä°lgili resim

Oyun senaryosuna kitabın ruhuna uymayan -bana göre- bir kaç ekleme ve değişiklik yapılmıştı. Kitapta İstanbul'da yaşayan ekalliyet ve yabancılar arasında geçen pek çok bölüm var. Müslüman halkla pek çok kez bir araya geliyor, dostluklar kuruyorlar. Ama farklı dinden ve kültürden gelen bu iki gurup hiçbir zaman birbirlerinin dinine, örf ve adetlerine saygısızlık yapmıyorlar. Ama oyuna eklenen bir bölümde, iki kızı ve karısıyla birlikte İstanbul'da yaşamayı seçen Mr. Zikkas Türk adetlerini ve Türkleri aşağılayan bir lakırdı ediyor ve Rakım efendi de ona haddini bildiriyor. Türbinlere oynamak için eklenen bu kısım bence hem çok gereksiz olmuş, hem de yazarın kurduğu dünyanın ruhuna uymamış. Yine Felatun Bey'in Beyoğlu'nda, eğlence aleminde babasıyla karşılaşıp, ondan dayak yediği sahne de gereksiz olmuş ve yine oyunun ruhuna uymamış. Çünkü Felatun, kendi kendisini alafranga merakı, özentiliği ve tembelliğiyle, üçüncü kişiler nezdinde yeterince rezil edebilen bir adam. Kitapta olmadığı halde babası tarafından ayrıca küçük düşürülmeye hiç ihtiyacı yoktu. Bir de kitapta Rakım Efendi biraz nazlanmakla birlikte mastikaları küt küt yuvarlıyordu. Ama buradaki Rakım Efendi bulduğu her fırsatta içkiyle arasının olmadığını söylemeyi tercih etti.

Ä°lgili resim


Oyuncu seçimleri gayet başarılıydı. Önce kitabı okuduğum için hayalimde canlandırdığım kahramanlarla sahnedekileri karşılaştırmam kaçınılmaz bir durumdu ve sahnedekiler beni hiç rahatsız etmediler. Oyuncuların performansları gayet başarılıydı. Zaman zaman bazı sahneler biraz fazla uzatılmış gibi gelse de ailecek vakit geçirmek için iyi bir tercih olacaktır Felatun Bey ile Rakım Efendi.

Meraklısına Not: sahnelerde neler olduğunu facebookda entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdan takip edebilirsiniz. Instagramda ebru_tarm adresindeyim.

Meraklısına Not: Kitap hakkındaki yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Meraklısına video: kendi seçtiğim selam videosu


Kendime not: bizim takım ben, naz, müge, annem, esen teyze, adnan amca





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder