9 Aralık 2018 Pazar

Tatlı Kaçık - Şehir Tiyatroları


tatlı kaçık şehir tiyatroları ile ilgili görsel sonucu

Yazan: John Patrick
Çeviren: Ahmet Levendoğlu
Yöneten: Naşit Özcan
Dramaturg: Hande Ören
Müzik: Orçun Tekelioğlu
Sahne ve Kostüm Tasarımı: Eylül Gürcan
Işık Tasarımı: Özcan Çelik
Efekt Tasarımı: Yunus Nalcı
Oyuncular:
Opal Kronkie: Ayşe Köklü
Bradford Winter: Mert Aykol
Gloria Glock: Eylül Soğukçay
Solomon Bozo: İbrahim Can
Doktor: Soner Dinç
Polis: Çağlar Polat
130 dakika - 2 perde

Şehir Tiyatrolarının 2018 - 2019 sezonuna hazırladığı yeni oyunlardan biri de John Patrick'in Tatlı Kaçık oyunu. Oyun şehrin gözden düşmüş, metruk hale gelmiş kenar mahallelerinden birinde, her tarafı ayrı dökülen, yaşlı, bakımsız hatta tekinsiz evinde kedisi Mr. Tanner'la birlikte yaşayan Opal hakkında. Opal evine çok yakın olan şehir çöplüğünden topladığı ganimetleri satarak geçimini sağlamaktadır. Ailesinden geriye hiç kimse kalmamıştır. Eskiden her kapısından birilerinin çıktığı, neşeli seslerin yükseldiği o ev artık boştur. Hırpani ve pis görüntüsü insanları uzaklaştırmaktadır.



tatlı kaçık şehir tiyatroları ile ilgili görsel sonucu

Derken Opal'in hayatına ansızın beklenmedik üç misafir girer. Üç suçlu. Sol, Gloria ve Brad. Opal için onlar yalnızlığını paylaştığı birer dosttur ama onlar için Opal'in gözlerden uzak metruk evi hem başlarını sokacakları bir dam, hem polisten saklanacakları bir kuytu, hem de kanunsuz işlerine devam edebilecekleri bir üs olacaktır. Kötülerle iyinin bir araya geldiği bu evde günler geçtikçe herkesin geçmişi bir bir ortaya dökülecek, ilişkiler ve düşünceler şekil değiştirecektir. Ve o evde neler neler, ne sürprizli olaylar yaşanacaktır, ah bir bilseniz. Peki bu evde sonunda iyilik mi yoksa kötülük mü kazanacaktır? Acaba iyilik bulaşıcı mıdır?

tatlı kaçık şehir tiyatroları ile ilgili görsel sonucu

Opal dışarıdan bakanlar için üstü başı hırpani, yarı meczup bir çöplük faresidir. Fakat hayata, insanlara, diğer canlılara hatta kendisine bakışı o kadar naiftir ki. Çirkin olduğu için mutludur çünkü bu sayede hiç bir zaman yaşlanmaktan, güzelliğini yitirmekten korkmamıştır. Kedisi Mr. Tanner'in boynuna küçük bir çan takmıştır. Böylece zavallı kuşları onun olası saldırılarına karşı korumuştur. Ve domuz gibi sağlıklı olan Opal'in bir kez bile doktora gitmesi gerekmemiştir. İşte Opal böyle bir kadındır.

tatlı kaçık şehir tiyatroları ile ilgili görsel sonucu

Yılların sanatçısı Ayşe Kökçü çok başarılı bir Opal olmuş. Canlandırdığı Opal çok sempatik ve de komikti. Hele kullandıktan sonra mutfakta askıya asıp kuruttuğu sallama çay torbaları efsaneydi. Eylül Gürcan'ın nefis sahne tasarımı bizi gerçekten o metruk eve götürdü. Yunus Nalcı'nın hazırladığı efektler, evin yakınından geçen trenin etkisiyle sarsılan, gıcırdayan ev görsel olarak çok başarılıydı.

tatlı kaçık şehir tiyatroları ile ilgili görsel sonucu

Şehir Tiyatrolarının yeni oyunu Tatlı Kaçık sıcacık bir oyun. Yönetmen Naşit Özcan da bu duyguyu oyuna büyük bir başarıyla yansıtmış. İnsan Opal'i hemencecik seviyor. Opali de evlet edinmiş olabilirim. O nedenle bir kaç kez daha seyrederim diye düşünüyorum.

tatlı kaçık şehir tiyatroları ile ilgili görsel sonucu

Tatlı Kaçık benim biraz da çocukluğum. Çok küçükken, siyah beyaz televizyonda Nisa Serezli'den seyretmiştim aynı oyunu. Nisa Serezli'nin kenarı çiçekli siyah şapkası hala gözümün önündedir. İyi ki yeniden sahnelendi bu güzel oyun. Seyredin, seyrettirin.

Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'ta entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdan takip edebilirsiniz. Instagramda ebru_tarm adresindeyim.

Meraklısı için video: kendi çektiğim selam videosu



Kendime Not: Bizim takım ben, annem, selmuş, yengem ve berkay. Çıkışa Naz da geldi. arabayı altılamak zorunda kaldık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder