15 Mart 2019 Cuma

Ran - Entropi Sahne


ran entropi sahne ile ilgili görsel sonucu

Yazan: Nazım Hikmet Ran
Sahneye uyarlayan, yöneten ve oynayan: Yurdaer Okur
Işık Tasarımı: Mehmet Eker
Viyolonsel: Taylan Aygar




Yurdaer Okur Nazım Hikmet'in şiir ve mektuplarından onu insan olarak, sanatçı olarak bize anlatan, hayatından, yaşadıklarından kesitler sunan kolaj bir metin hazırlamış. Bu metni tek kişilik bir performans olarak bize hem okudu hem de oynadı.  Yurdaer Okur sanki Nazım olmuştu, sanki okuduğu dizeleri Nazım'a yazdıran duyguları bizim gözümüzün önünde yaşadı, duygular sese, harekete dönüştü. Sanki Nazım'ı dizelerinin doğumuna tanıklık ettik.




ran entropi sahne ile ilgili görsel sonucu


Yurdaer Okur'un performansına viyolonseliyle Taylan Aygar eşlik etti. Müziklerle şiirlerin ruhu, Yurdaer Okur'un sesi o kadar uyumluydu ki. Müzik duyguları daha da büyüterek bize ulaştırdı. Nazım'ın dizeleri bizi yakaladı, kah ağlattı, kah güldürdü, kah hüzünlendik.  Şiirleri dinlerken Nazım'ın yaşadığı hayat, hapishane günleri, aşkları, sürgün zamanları da gözümüzün önünden akıp gitti.

ran entropi sahne ile ilgili görsel sonucu

Seyrederken zaman zaman içim o kadar öfkeyle doldu ki. Nazım Hikmet'in özelinde bu ülkenin güzel insanlarına reva görülen davranışlar içimi acıttı. Bu ülke, bu devlet güzel insanlarına ne kadar hoyrat davrandı, onları ne acımasızca harcadı.

ran entropi sahne ile ilgili görsel sonucu

Ran çarpıcı bir oyun. Yurdaer Okur'un etkileyici oyunculuğuyla canlanan Nazım'ın dizelerini dinlemenizi, izlemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Seyirciye Not: Ran zaman zaman İstanbul'da farklı sahnelerde oynasa da bence evinde izlenmesi gereken bir oyun.

Sahnelerde neler olduğunu facebookta entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdan takip edebilirsiniz. Instagramda @ebru_tarm adresindeyim.

Meraklısına Video: Tanıtım videosu



Meraklısına Video: Tanıtım 2. video


Meraklısına Video: Kendi selam videom



Kendime Not: Bizim takım Hamit ve Ben

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder