11 Mart 2019 Pazartesi

Jacques ile Efendisi - Rest Tiyatro


jacques ile efendisi rest tiyatro ile ilgili görsel sonucu

Yazan: Milan Kundera
Çeviren: Ayberk Erkay
Yöneten: Ragıp Ertuğrul
Dramaturg: Ozan Ömer Akgül
Müzik: Çiğdem Erken
Haraket Tasarımı: Mehmet Selin Sağdıç
Işık Tasarımı: Kemal Yiğitcan
Dekor Tasarımı: Ali Yalçıner
Kostüm Tasarımı: Merih Sualp
Afiş Tasarımı: Gökay Genç
Fotoğraflar: Eser Köse

Oyuncular: Cem Baza, Serhan Süsler, Zeynep Erkekli, Umut Demirdelen, Ayşegül Yalçınel, Ali Yalçınel, Halit Barış Öncü, Erce Ahmet Kardaş, Fulden Abiz

Bu akşam Milan Kundera'nin Jaques ile Efendisi oyununu seyrettim Moda Sahnede. Bir çeşit yol öyküsü Jaques ile Efendisi ama içinde duraklar var. Insanların hayatlarının dönüm noktası gibi duraklar. O duraklarda Jacques ve Efendisi insanlarla ve öyküleriyle buluşuyorlar. Bazı öykülerin baş kahramanı onlarken bazi öykülerin kahramanlarını tanımıyorlar. Bazen anlatıcı oluyorlar, bazen dinleyici. 

jacques ile efendisi rest tiyatro ile ilgili görsel sonucu


Bize üç farkli aşk öyküsü anlatiyorlar. Efendi'nin aşkı, Jacqus'ın aşkı ve marki ve markizin aşkı. Öykülerde aşk, dostluk, ihanet, intikam, güven, nefret yani insana dair duygular masaya yatırılıyor. Peki tüm bu olanlar oluyor da niye oluyor? Kendileri tercih ettiği için mi yoksa yukarıdaki şair öyle yazdığı için mi? Talihlerine kafa tutup, olanlara yön verebilirler mi? Kararları kendileri mi alıyor, yoksa sadece yazılanları mı oynuyorlar. Gidecek bir yol her zaman var mı? Peki o yol kimin yolu?

jacques ile efendisi rest tiyatro ile ilgili görsel sonucu

Jacques ve Efendisi çok keyifli bir oyun olmuş. Oyun başarılı kadrosuyla öne çıkıyor. Ozellikle efendi rolünde Serhan Süsler, jacques rolünde Cem Baza ve hancı kadın rolünde Zeynep Erkekli çok başarılıydı. Rolü oynamak gibi değil de rolü üstlerine giymiş gibiydiler. Oyuncuların hepsi rolünün hakkını vererek oynadı. Zeynep Erkekli'nin inanılmaz güzel bir tiradından sonra salon alkıştan yıkıldı. Ve evet çok etkileyici bir sahneydi. 

jacques ile efendisi rest tiyatro ile ilgili görsel sonucu


Kostüm, makyaj ve ışık tasarımı çok başarılıydı. Jacques ve Efendisi Rest tiyatronun ilk oyunuymuş. Gerçekten çok özenli bir iş ortaya çıkarmışlar. Sezonun izlenilesilerinden. 


jacques ile efendisi rest tiyatro ile ilgili görsel sonucu


Oyuna gitmeden evvel Milan Kundera'nın oyunu Denis Diderot'un Kaderci Jacques ve Efendisi kitabından esinlenerek, onun hatırasına yazdığını bilmiyordum. Bahse konu kitabı okumadığım için de bu ayrıntıyı öğrenmem oyuna bakışımda maalesef bir şey değiştirmedi. Ama herkes ben gibi olmayabilir. Bu da kitabı okumuş olanlar için bir dipnot olsun. 

Meraklısına Video: Kendi çektiğim selam videosu



Kendime Not: bizim takım ben ve müge
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder