6 Mart 2019 Çarşamba

Tırnak İçinde Hizmetçiler - Tiyatro Hemhal


tırnak içinde hizmetçiler tiyatro hemhal ile ilgili görsel sonucu

Yazar ve Yöneten: Hakan Emre Ünal
Dramaturg: Ayşe Draz
Sahne Tasarımı: Nursev Demirbaş
Işık Tasarımı: İsmail Sağır
Hareket Tasarımı: Gizem Bilgen
Kostüm Tasarımı: Sanem Gençalp
Dekor Tasarımı: Güray Doğru
Asistan: Buse Uzun

Oyuncular: Nezaket Erden, Pınar Güntürkün

Halan Emre Ünal Genet'in meşhur Hizmetçiler oyununu kendine baz alarak harika bir orijinal metin yazmış. Tırnak içinde Jean Genet'in "hizmetçiler" oyunun seyrederken, tırnağın dışında iki genç kadın oyuncunun zaman zaman komik, zaman zaman hüzünlü, gelgitli, buhranlı, kimi zaman çaresiz, kimi zaman umutsuz ama çok samimi olarak bize açılmış hayatını seyrettik. Yani bir çeşit oyun içinde oyun hatta onun içinde de oyun.

Genç oyuncu adayları İpek ve Bahar Jean Genet'in Hizmetçiler oyunundaki Solange ve Claire rolüne hazırlanmaktadırlar.

tırnak içinde hizmetçiler tiyatro hemhal ile ilgili görsel sonucu

Birlikte yaşadıkları evde rolleri ile gerçek hayat arasında geçişler yaşarken, hayat onlara gittikçe daha sefil koşullar sunmaktadır. Oyunda bir de Yıldız var. Diğer ev arkadaşları. Adını çok duyduğumuz ama hiç görmediğimiz Yıldız. Başlangıçta onlardan biriyken sonra raytingi yüksek bir dizinin baş rolünde tutunmayı başaran Yıldız. Hani halk arasında (hatta İpek ve Baharın ailesince de) "yırttı" diye nitelendirilenlerden.

tırnak içinde hizmetçiler tiyatro hemhal ile ilgili görsel sonucu

İpek ve Bahar evin içinde Solange ve Claire rolünü hakkını vererek oynamaya çalışırken ve evin dışında hayat onların üstüne üstüne gelirken, başarılarıyla yaşadıkları sefil hayatı bir ayna gibi yansıtan Yıldız, onlar için hem kıskançlık hem de bir nefret objesine dönüşmeye başlar.

tırnak içinde hizmetçiler tiyatro hemhal ile ilgili görsel sonucu

İpek ve Bahar'ın Solange ve Claire rolüne geçişlerine, oradan geri dönüşlerine bayıldım. Her seferinde beni şaşırtmayı ve güldürmeyi başardı. Metin inanılmaz yaratıcı ve komik. Tüm imkansızlıklar içinde hazırladıkları, kağıda çizilmiş o dekorlar. Üzerinde ayna yazan karton. Bu metne bundan daha çok yakışacak bir ayna olamazdı bence. Kızların zavallılığı, dekorun zavallılığı, hayata karşı öfkeleri, hayattan sektirdikleri öfkelerini Yıldız'a yöneltmeleri, anneleriyle telefonda konuşurken hanım hanımcık kız çocuklarına dönüşmeleri. O kadar zekice kurgulanmış ki.Tam bir seyir zevki yaşadım.

tırnak içinde hizmetçiler tiyatro hemhal ile ilgili görsel sonucu

Nezaket Erden'i ilk kez Dirmit'te, Moda Stüdyo Sahnede izlemiştim ve yeni tanıdığım bu genç oyuncuyu çok sevmiştim. Bu oyuna da doğrusu onun için geldim ama bu akşam sahnede izlediğim iki kadın da çok başarılıydı. Artık Pınar Güntürkün'ü de takibe aldım. Nezaket Erden bu oyunda da harikalar yarattı. Çıta gittikçe yükseliyor. Çok basit bir dekor, zekice yazılmış bir metin ve çok başarılı iki oyuncu. Bir seyirci daha ne ister ki? Mesela en önden bir yer? E, o da bende vardı zaten. Mutlaka seyredin bu oyunu.

Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebookda entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdan takip edebilirsiniz. Instagramda @ebru_tarm adresindeyim.

Meraklısına Video: Kendi çektiğim selam videosu



Kendime Not: bizim takım ben ve annem




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder