3 Mart 2019 Pazar

Kasaplığın El Kitabı - İstanbul Devlet Tiyatroları


kasabın el kitabı istanbul devlet tiyatrosu ile ilgili görsel sonucu

Yazan: Boris Vian
Çeviren: Ayberk Erkay
Yöneten: Burak Karaman
Dekor Tasarımı: Behlüldane Tor
Kostüm Tasarımı: Şirin Dağtekin Yenen
Yakup Çartık: Işık Tasarımı
Müzik ve Müzik Çalıştırıcısı: Tunay Uzuner
Reji Asistanı: Adem Türker
Dövüş Kareografisi: Ali Atilla Şendil

Oyuncular: Selçuk Kıpçak (baba), Ahenk Demir (anne), Ahmet Dizdaroğlu (komşu), Adem Türker (andrea), Salih Salcan, Onur Camcı, Heran Akkaynak, Cihan Akyürek, Nesrin Avcı (Mary 1), Asena Hotamış (mary 2), Merve Erdoğan, İlker Güler, Gül Altınok, Cansın Bezircilioğlu, Seda Gün, Tolga Kortunay, Gökhan Eroğlu, Gürkan Güzeyhuz, Onur Doğan, Kürşat Kurnaz, Özenç Eren Yelgi, Nevzat Cengiz, Volkan Çelik, Oğuzhan Erdoğan

2 saat 10 dakika

Boris Vian'ın adını henüz taze bir üniversite öğrencisiyken gittiğim Ferhangi Şeyler oyununda duymuştum. Ferhan Usta elinde sazıyla Boris Vian diyor ki diye başlayan bir şarkı söylüyordu. (meraklısına kısmında videosunu ve sözlerini ekliyorum) Sene sanırım 1988'di. Oyundan sonra kim ola ki bu Boris Vian deyip onun izini sürdüm. Kitaplarını buldum, okudum. Çok farklıdır Boris

kasabın el kitabı istanbul devlet tiyatrosu ile ilgili görsel sonucu


Vian. Belki biraz Boris Vianca bilmek gerekir eserlerinin tadına varmak için. Okuya okuya öğenir insan onun dilini. O hep çok aşırı uçlarda yazar. Anlattığı aşk öyküsü kıymık olur ciğerinize batar - Günlerin Köpüğü, anlattığı savaşı bir daha unutamazsınız - Karıncalar (öykü, kitabın adı Bir Kara Kedi İçin Blues), anlattığı ırkçılık kazık olur beyninize çakılır - Mezarlarınıza Tüküreceğim. Bu oyun da II. Dünya savaşını ve Amerikalıları kendi üslubuyla anlatıyor. Oyunu çok sene önce Mitos'tan okumuştum. Nasıl sahnelenir ki bu oyun demiştim. Büyük bir şans oldu, geçen sezon Moda Sahne'de İ.Ü. Öğrenci Kültür Merkezi oyuncularından seyrettim. Oyunun başındaki yaklaşık 5 dakikalık nefis gölge animasyonuyla gayet başarılı bir oyundu ama ödenekli tiyatronun ödenek gücünü ardına alan Burak Karaman'ın yönettiği Kasabın El Kitabına bayıldım. Bence bir daha bir daha seyredilesi oyunlardan.

kasabın el kitabı istanbul devlet tiyatrosu ile ilgili görsel sonucu

Kasaplığın El Kitabı, 6 Haziran 1944 günü Normandiya çıkarması yapılırken, hemen yakınında bulunan Arromanches'deki bir at kasabının evinde geçer.  Aslında savaş kasap açısından bereketli geçmektedir. Çünkü savaşta askerler kadar çok olmasa da atlar da ölmektedir. Kasap karısı Mary ve kızları Mary ve Mary ile birlikte yaşamaktadır. Aşağıdaki kesimhaneden gelen leş kokusu her daim evin tavanına asılı gibi durmaktadır. Ve müttefikler Normandiya kıyılarına çıkarma yaparken, kasap 4 yıldır bir Alman askeriyle kırıştıran kızını evlendirmeye çalışmaktadır. Bunun için de biri Amerikan biri Rus ordusunda paraşütçü olan çocuklarını eve çağırır. Savaş burunlarının dibindedir ama kasap ve ailesi için savaş günlük hayattır. Ve dışarıdakiler bir şekilde eve sürekli gelip gitmekte, pardon bir kısmı gidemeyip bodrumdaki mezbahayı boylamaktadır. Bu çılgın giriş çıkış trafiğinin arasında düğün hazırlıkları da son sürat devam etmektedir.

kasabın el kitabı istanbul devlet tiyatrosu ile ilgili görsel sonucu

Daha önce dediğim gibi Boris Vian ne yazarsa uçlarda yazıyor diye. Bu oyunla da absürdün dibine vurmuş. Oyunda efsane bir dekor çalışması yapılmış. Tasarımını Behlüldane Tor'un yaptığı, bombardıman altında sarsılan, yıkılan hareketli dekor gerçekten görülmeye değer. Kostüm ve ışık tasarımı da bir o kadar başarılı. Oyuncuların performansları da gayet iyiydi. Özellikle kasap rolünde Selçuk Kıpçak'ı seyretmek keyifti. Son zamanlarda Devlet Tiyatrolarında seyrettiğim en keyifli oyunlardan Kasabın El Kitabı. Özellikle Boris Vian sevenler kaçırmasın.

kasabın el kitabı istanbul devlet tiyatrosu ile ilgili görsel sonucu

Meraklısına Ferhan Usta'dan Boris Vian türküsü


Hazır Elimiz değmişken güfteyi de buraya bırakalım.

"boris vian diyor ki ;
çok yararı vardır genç bir kadınla evlenmenin
bir kadınla evlenmenin yararı say say bitmez
bir evliliğin yararı saymakla bitmez
boktan taraflarını saymazsak…

boris vian diyor ki :
çok yararı vardır yaşlı bir kadınla evlenmenin
bir kadınla evlenmenin yararı say say bitmez
bir evliliğin faziletleri saymakla bitmez
boktan taraflarını saymazsak…

boris vian diyor ki :
özünde evlilik boktan bir şeydir
bir kadınla birlikteliği saymazsak…" 

Meraklısına Video: Kendi çektiğim selam videosu


Bu da İstanbul Üniversitesi Öğrencilerinin oynadığı oyunun videosu



Kendime Not: ben, naz, Berkay, side





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder