10 Nisan 2019 Çarşamba

Generallerin Beş Çayı - Tiyatro Dalga


generallerin beş çayı ile ilgili görsel sonucu

Yazan: Boris Vian
Çeviren: Ayberk Erkay
Yöneten, Dekor ve Müzik: Erden Tunatekin
Yönetmen Yardımcıları: Yasemin Ertorun, Aysun Demir Kurtuldu
Işık Tasarımı: Hakan Özipek
Kostüm Tasarımı: Eylül Gürcan

Oyuncular: Serdar Akülker, Nilgün Karababa, Ufuk Kurtuldu, Alişan Özkan, Nilay Cennetkuşu, Özgür Özdural, Barış Özgenç, Erden Tunatekin, Yasemin Ertorun


Boris Vian ben en sevdiğim yazarlardan biridir. Ayrıca külliyatını üniversitedeyken okuduğum için biraz da gençliğimdir. Ne mutlu ki, bu sezon çok bol Boris Vian yaptı. Önce Devlet Tiyatrolarından Kasabın El Kitabı, şimdi de Tiyatro Dalga'dan Generallerin Beş Çayı.




generallerin beş çayı ile ilgili görsel sonucu

Oyun 1951 yılında yazılmış.  Konusuna gelince,  Fransa' da ekonomik dengelerin bozulup, hükümet ülke üzerinde kontrolü yitirince, Başbakan durumu düzeltmenin en kolay yolunun savaş çıkarmak olduğuna karar verir. Bulmuş olduğu  bu dahiyane planı konuşmak üzere kendini kuvvet komutanının evinde çaya davet ettirir. Diğer kuvvet komutanları ve savaş zamanlarının olmazsa olmazı Baş Piskopos da çaya davetlidir. Sonunda Başbakan ağzındaki baklayı çıkarır ve acilen bir savaşa ihtiyacı olduğunu söyler. Kuvvet komutanları savaşa şiddetle karşıdır. Neyse ki Başbakan tüm sorumluluğun kendisine ait olduğunu söyler de savaş fikri gözlerine eskisi kadar korkunç görünmemeye başlar.

generallerin beş çayı ile ilgili görsel sonucu

Yalnız bir sorun vardır. Fransa'nın düşmanı kimdir, savaş kiminle yapılacaktır? Onu da artık bir zahmet generaller karar versindir. Her şeyi de Başbakan düşünecek değildir. Bu kocaman sorunsalın yanında Generalin bir de ufak problemi vardır. Annesi! Evet, general ölümüne korkmaktadır annesinden. Annesinin koyduğu katı kuralların altında yaşadığı bu evde, annesine sezdirmeden savaş kararı almak hiç de kolay olmamıştır. Bu sebeple büyükelçileri bir araya toplarlar. Rus Büyükelçisi, Çin Büyükelçisi ve Amerika Büyükelçisi ile yapılan toplantıda birbirleriyle savaşmak yerine Afrika'ya gitmeye karar verirler.

generallerin beş çayı ile ilgili görsel sonucu

Sonrası Boris Vian'ca bir savaş öyküsü. Sahnede Boris Vian'ın varlığını hissettim. Oyun içine serpiştirilen şarkılar, kullandıkları sıra dışı enstrümanlarla yaptıkları müzikler çok başarılı, vurucu ve eğlenceli. Parçalardan oluşan, şekilden şekle giren dekor ki, müzik aletine de dönüşebiliyor, çok yaratıcı ve işlevsel. Kostümler gerçekten seyirlik olmuş. Generallerin Beş Çayı savaş üzerine, savaşın ürettiği politikalar ya da politikaların ürettiği savaşlar üzerine, ezen, ezilen ama daha çok ezen üzerine, din üzerine pek çok şey söyleyen bir oyun. Hem de oldukça komik bir şekilde söyleyen bir oyun. Oyunun anne dışında genç oyuculardan oluşan kalabalık bir kadrosu var ve seyrederken oyuna inandıklarını, sevdiklerini ve eğlenerek oynadıklarını hissediyorsunuz. Anneyi oynayan Nilgün Karababa despot anne rolünde harikaydı. Erden Tunatekin hem oynamış, hem de oyunu yönetmiş. Oyunun müzikleri ve dekoru da kendisine ait.  Sözün kısası Tiyatro Dalga çok iyi bir iş çıkarmış. Ben açıkçası bir daha seyretmek isterim bu oyunu.

Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebookda entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdan takip edebilirsiniz. Instagramda @ebru_tarm adresindeyim.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder