14 Nisan 2019 Pazar

Teessür - Tiyatro K! Kültüral Performing Art


k! kültüral performing art teessür ile ilgili görsel sonucu

Yapımcı: Yağmur Yağmur
Yönetmen Yardımcısı: Esra Pamukçu Boz
Dekor Tasarım: Cihan Aşar
Işık Tasarım: Cem Yılmazer
Hareket Tasarımı:  Dicle Doğan, Ilgın Sönmez
Orijinal Müzik ve Müzikal Performans: Volkan Topakoğlu
Kostüm: Ilgın Sönmez
Proje Editörü: Özlem Demiş
Video Art: Ilgın Sönmez, Murat Buldanlıoğlu, Mesut Yılmaz
Oyuncular: Nihat Büyükağaç, Ahmet Uz, Taner Rumeli, Gülru Pekdemir, Dicle Alkan, Kübra Balcan, Mesut Yılmaz, Pınar Ünsal, Mehmet Şeker

Tiyatro K! Kültüral Performing Arts yeni kurulan bir tiyatro ve Teessür de onların ilk projesi.  Tiyatro K! Euripides'in Madeası'nı farklı ve özgün bir şekilde günümüze uyarlamış, yan karakter eklemiş, canlı müzik ve video gösterileriyle destekleyerek ortaya seyirciyi her yönden kuşatan bir oyun çıkarmış. Kuşatan kelimesini aslında bilinçli olarak kullandım. Çünkü oyunun sahne düzeni seyirciyi gerçekten kuşatıyor.


k! kültüral performing art teessür ile ilgili görsel sonucu

Oyunu Kadıköy Boa sahnede seyrettim.  Seyircinin karşısındaki duvarda dev bir projeksiyon perdesi var. Salonun 4 bir tarafında başka perdeler de var ve oyun boyunca bütün perdelerden farklı görüntüler akıp geçiyor ve bize oyun kahramanlarının geçmişinden ya da  sahnenin dışındaki hayatlarından ip uçları veriyor. Projeksiyon perdesinin önündeki alan ana sahne olarak kullanılıyor. Sahne yükseltisi olmayan hemzemin bir sahne. Ana sahnenin etrafı, duvardaki nişlerden elde edilen, küçük hücreler biçiminde, önü şeffaf bir şekilde kapatılmış sahneciklerle çevrelenmiş ve bunlardan birbirine geçmek mümkün. Ortada oyun devam ederken bu sahnelerde de ana hikayeyi besleyen oyunlar akıyor, ve oyuna bu hücrelerin birinden çalınan canlı müzik eşlik ediyor. Seyirci olarak aynı anda, pek çok yerden o kadar çok uyarana maruz kalıyoruz ki. İşte o yüzden kuşatılmak kelimesini kullandım.

k! kültüral performing art teessür ile ilgili görsel sonucu

Medea efsanesine dönecek olursak, hayatını bağladığı, uğruna ailesini dağıttığı, ismini, servetini ardında bırakıp, yokluğa razı olduğu kocası Yason tarafından, genç, güzel ve zengin bir kız için terk edilince, içindeki öfke ateşini söndüremeyen ve inanılmaz bir intikamın peşine düşen Medea'yı farklı bir zamandan anlatıyor Teessür.  Bir modern zaman tregedyası. Hem metne sadık, hem çok farklı. Medea'nın yaşadıklarını kendisinden dinlerken, ona yaşadığı tergedyaya hem çok içerden hem çok dışardan bakan anlatıcılar eşlik ediyor. Sürekli devinen, dönüşen sahne düzeni, salonu fır dönen perdelerden geçen görüntüler. Sanki Madea'nın ruhunun röntgeni çekiliyor da biz onun ruhunda yaşanan fırtınalara tanıklık ediyoruz.

k! kültüral performing art teessür ile ilgili görsel sonucu

Karşımızda öfkeden deliye dönmüş, yaralarını saramayan, acılarını dindiremeyen aşık bir kadın var. Kimi zaman çok zayıf, kimi zaman çok vahşi. Medea'nın biz sıradan insanlar için fazla vahşi ve hazmı zor olan intikam öyküsünün üzerimizde yarattığı gerginlik anlatıcı karakterlerden komik olanın bizi gülümseten, bir an için sahnedeki dünyadan koparıp, oturduğumuz iskemleye dönmemizi sağlayan küçük dokunuşlarıyla yumuşatılıyor. Ve kurdukları bu etkileyici dünyanın atmosferine yakışan gerçekten çok iyi oyunculuklar. Bu akşam çok farklı bir dünyaya gittim.  Beni kurdukları bu dünyaya kabul eden K! ekibinin emeğine sağlık. Mutlaka seyredilmesi gereken oyunlardan.

k! kültüral performing art teessür ile ilgili görsel sonucu

Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebookda entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdan takip edebilirsiniz. Instagramda @ebru_tarm adresindeyim.

Meraklısına Video: Kendi çektiğim selam videosu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder