6 Şubat 2016 Cumartesi



Opera ve Operetler Konseri (Süreyya İlmen Anısına) - İstanbul Devlet Opera ve Balesi

(Nazimo - Konser)

Orkestra Şefi: Serdar Yalçın
Solistler;
Caner Akın - Tenor
Ahmet Baykara - Tenor
Özge Belen - Mezzosoprano
Özgecan Gençer - Soprano
Gülbin Günay - Soprano
Murat Güney - Bariton
Otilia İpek - Soprano

Süreyya Operasını yaptıran Süreyya İlmen'i 66. ölüm yıl dönümünde anmak için düzenlenen bir konserdi. Süreyya Opera Binası, Süreyya İlmen'in 1959 yılında vefatından sonra ailesi tarafından kültürel faaliyetlerde kullanılmak şartıyla Darüşafaka'ya bağışlanmış. Bu konser de bir minnet borcu olarak Darüşafaka'nın ricasıyla İstanbul Devlet Opera ve Balesinin programına alınmış. 

Çok güzel zaman geçirdik. Aşk İksiri, Carmen, Kül kedisi operalarından aryaların yanı sıra Kuğu Gölü balesinden bölümler, İspanyol Dansı, Türk Marşının da seslendirildiği nefis bir konser dinledik.

Süreyya Opera Binası Hakkında;


Süreyya Operası 1924 yılında Süreyya İlmen Paşa tarafından tiyatro, opera ve balo salonu olarak yaptırmıştır. Süreyya İlmen, kendi adını verdiği Süreyya Sineması ve Operasının fuayesini Paris'in Şanılzelize tiyatrosundan, iç bölümlerini ise Almanya tiyatrolarından örnek alarak tasarlar ve yaptırır. 

 


Süreyya Operası 6 Mart 1927 tarihinde açılır. Ama teknik imkansızlıklardan dolayı bu binada hiç opera oynanmaz. Bina yıllarca sinema olarak kullanılır. 1959 senesinde Süreyya İlmen vefat ettikten sonra bina kültür hizmetlerinde kullanılmak şartıyla Darüşafaka'ya verilir ve bu güzel bina Kadıköylüler ve İstanbulluların hayatında Süreyya Sineması olarak yerini alır. 

 


Kadıköy Belediyesi bu çok zarif binayı kültür hayatımızda hak ettiği yere getirebilmek için 49 yıllığına Darüşafaka'dan kiralar. Binanın bakım, onarım ve yenilemesi yapıldıktan sonra  da 2007 yılında Süreyya Operası Kadıköy'ün ilk, Türkiye'nin 6. opera binası olarak tekrar hayatımıza girer. O günden beri de Kadıköy'ün vazgeçilmez sanat mabedidir.




Kendime Not bizim ekip;ben, annem, selmuş
Kendime resim;



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder