10 Ocak 2017 Salı

La Cenerentola (Külkedisi) - G. Rossini

külkedisi operası süreyya ile ilgili görsel sonucu
(Nazimo - Opera)

Libretto: Jacopo Feretti
Orkestra Yönetmeni: Alessandro Cedrano
Sahte Yönetmeni: Yekta Kara
Dekorotör: Efter Tunç
Kostüm Kreatörü: Şanda Zıpçı
Koro Şefi: Gökçen Koray
Işık Tasarımcısı: Metin Koçtürk
Koreograf: Yekta Kara

Don Ramiro: Ahmet Baykara
Dandini: Caner Akgün
Don Magnifico: A. İhsan Onat
Clorinda: Sevim Zerenaoğlu
Tisbe: Deniz Likos
Angelina: Nesrin Gönüldağ
Alidoro: Umut Tarık Akça



Bu akşam bu operayı 2. kez seyretme şansına nail oldum. 4 Aralık 2015 tarihinde seyrettiğim operanın tadı damağımda kalmıştı ve bu sezon programda görünce hemen biletimi aldım. 3 saate yakın süresine rağmen zamanın nasıl geçtiğini anlamadan seyrettim. Biraz Külkedisi operasının tarihi hakkında bilgi vermek istiyorum.  Opera ilk kez 25.01.1817 tarihinde Roma'da sahnelenmiş ve orkestrayı da Rossini'nin kendisi yönetmiş. Rossini bu eseri bestelediğinde henüz 25 yaşındaymış ve operayı 3 haftada tamamlamış. Süre kısa olduğu için operaya yeni bir uvertür yazmak yerine 1816 yılında bestelediği La Gazzetta operasının uvertürünü bu operada da kullanmış. Opera büyük bir başarı yakalamış ve kısa sürede dünyada çeşitli yerlerde seslendirilmiş. ( 1818 - Berselona, 1819 - Lizbon, 1820 - Viyana ve Londra, 1821 - Paris, 1825 - Berlin, 1826 - Boenes Aires ve New York, 1844 - Avustralya) 
 


Jacopo Feretti operanın librettosunu Külkedisi masalından esinlenmiş. Ama ufak tefek de değişiklikler yapılmış. Külkedisi üvey annesiyle değil de Don Magnifico isimli üvey babası ve üvey kız kardeşleriyle birlikte yaşıyor. Masaldaki gibi Prens Don Ramiro kendine eş seçmek için bir balo tertip ediyor ve Don Magnifico'nun kızlarını da davet ediyor. Masaldaki iyilik meleği yerine Prens'in bir filozof olan akıl hocası Alidoro alıyor. Ve cam pabuçların yerini de kül kedisinin iki koluna  taktığı bir çift bilezik alıyor. Külkedisi balonun sonunda pabucunu düşürmek yerine bileziklerinden birini prense veriyor ve tabi masalın fantastik kısımları da (balkabağı araba, fare arabacılar) bu librettoda kendine yer bulamıyor.


Ama esas sürpriz Yekta Kara'nın operayı sahneleme tercihi. Konu günümüze yakın bir zamanda geçiyor. 20. yüzyıl içinde olduğu kesin bilgi. Opera'ya Andy Warhol'un ruhu sinmiş. Hatta kendisi de burada. İyilik perisi Alidoro Andy Warhol kılığında.  Arkada dekor olarak kullanılan hareketli panolarda Andy Warhol resimlerinin karakteristik özelliklerine sahip desenler. Hatta Elvis Presley resimleri. Elvis Presley gibi deri siyah rock'n roll kıyafetleri içinde, kırmızı elektro gitarıyla aryalar söyleyen bir prens. Hem arya söylüyor hem de rock'n roll yapıyor. Ve bu komik opera Yekta Kara'nın sahne yorumuyla daha da komik bir hale geliyor.

 

Biraz da sanatçılardan bahsetmek istiyorum. Don Ramiro rolünde Ahmet Baykara (tenor) ve Dandini rolünde Caner Akgün (Bariton) çok başarılıydılar. Operanın komedi unsuru ağırlıklı olarak üvey baba Don Magnifico ve kızları Tisbe ve Clorindo üzerine kurulmuş. Dolayısıyla bu roller sesin yanı sıra çok iyi de oyunculuk gerektiriyor. Don Magnifico rolünde A. İhsan Onat (Bas) hem ses olarak hem de teatral yönden çok başarılıydı. Hem muhteşem aryalar dinledik hem de kendisine çok güldük. Mimikleriyle de şarkı söyledi sanki. Ve Don Magnifico'nun kızlarını oynayan  Sevim Zerenaoğlu ve Deniz Likos renkli ve gösterişli kostümleriyle, etkileyici sesleriyle ve başarılı oyunculuklarıyla hem gözümüze hem de kulağımıza hitap ettiler. Uzun, takma kirpikleri bile müziğe uygun olarak kıpraştı diyebilirim. Kalabalık koro sahneleri görkemliydi. Sözün kısası nefis bir opera seyrettik.


Neyse ki youtube'de kısa da olsa bir kaç kayıt var. Opera hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Süreyya Operasının küçük sahnesini rağmen, pop art etkisiyle hazırlanan dekorlar, kostümlerdeki rock'n roll etkisi farklı ve kendine göre gösterişli bir yorum çıkarmış ortaya.

Yukarıdaki cast listesinde 10.01.2017 tarihinde gittiğim gösterinin sanatçılarını listeledim. Ne mutlu ki geçen sene izlediğimde de diğer castı seyretme şansını yakaladım. 04.12.2015 tarihli gösterinin oyuncu kadrosu; Don Ramiro - Caner Akın (3. video), Dandini - Kevork Tavityan (3. video), Don Magnifico - N. Işık Belen (3. video), Angelina - Aylin Ateş, Alidoro - Kenan Dağaşan. Kızlar aynı sanatçılar tarafından seslendirildi.
 
Sizlere Not: Sahnelerde neler oluyor merak ediyorsanız facebook'da entelektüelbaykuşlar sayfamızdaki güncel paylaşımlarımızı takip edebilirsiniz.
 
Kendime Not: İlk gidişimde annem, ben ve kızım. İkinci keresinde şirketçe gittik. 19 kişiydik.



Kendime Resim:

 



Meraklısına Video 1:
 

 
Meraklısına Video 2:
 
 

Meraklısına Video 3


Bu da dünya operalarından bir örnek;









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder