17 Mart 2017 Cuma

Cimri - Semaver Kumpanya

cimri semaver kumpanya ile ilgili görsel sonucu
(Nazimo - Tiyatro)

Yazan: Moliere
Çeviren: Sabahattin Eyüpoğlu
Yöneten: Tansu Biçer
Dramaturji: Bilgesu Kasapoğlu
Işık Tasarımı: Utku İnan
Dekor Tasarımı: Tansu Biçer
Kostüm: Bade Yavuz
Oyuncular:
Ezgi Ulusuoy, Gözde Şencan, Hakan Atalay, İbrahim Barulay, Murat Kılıç, Mustafa Kırantepe, Rojhat Özsoy, Saniye Samra, Selen Şenay, Serdar Keskin, Sezin Bozacı, Uğur Senkeri

Cimriyi yıllar önce seyretmiştim. Belki 30 seneden fazla olmuştur. Hafızamda kalan pudra rengi pabuçlar, katkatlı, ponponlu kıyafetler. Bir de kötü bir adam hatırlıyorum ve bir de çok gülmediğimi. Hepsi o kadar. Cimri'nin konusu ama az ama çok herkesin bildiği bir konu. Ne de olsa oyun 1668 yılından beri oynanıyor. O nedenle aman spoiler vereceğim diye endişelenmeden rahat rahat yazıyorum.


cimri semaver kumpanya ile ilgili görsel sonucu

Umutsuz tutumlu (!) Harpagon'un çevresinde dönüyor oyun. Kocaman evinde kızı, oğlu, uşaklar ve hizmetçiler bir arada yaşıyor. Tekrar sevmeye -tabi kendince-, mutlu olmaya - yine kendince- karar veren Bay Harpagon kendisinden çok genç ve güzel bir kadınla ikinci evliliğini yapmak istemektedir. Aslında bu konu da bile aç gözlüdür, en genç, en güzel ve en masrafsızını, en ucuza kapatabileceğini istemektedir. Bunun için çöpçatan Frozen'den evliliği için aracılık yapmasını ister. Bay Harpagon hazır evdeki evlilik mevsimini açmışken kızı ve oğlunu da evlendirmeye karar vermiştir. İkisi için de uygun ve de dolgun birer cüzdan bulmuştur ve ona göre bu ebattaki cüzdanlarla yapılacak evliliklerin zaten mutsuz olma şansı yoktur. Aslında Harpagon'un tüm sevgisizliğine rağmen evinin çatısının altında pek çok aşk yaşanmaktadır. Oğlu çok güzel bir genç kıza aşıktır, kızı evin uşağına aşıktır. Hatta Bay Harpagon'un kendisi bile aşıktır. Oda bahçesinde gömülü para sandığına delice bir tutkuyla bağlıdır. Sonrası, olaylar, olaylar, mutlu  tesadüfler ve mutlu son. Yani herkes hayattan istediğini alıyor.

cimri semaver kumpanya ile ilgili görsel sonucu
Oyunun sahnelenmesine gelirsek, Semaver Kumpanya'nın Cimri'sinde sahne dekoru ve kostümler oyunun yazıldığı döneme ait değil. Oyunculara günümüz kıyafetleri giydirilmiş. Ama çok özgün bir dekor yapılmış. Dekor çeşitli ebatlarda kutular, çekmeceler ve dolapların bir araya gelmesinden oluşmuş. Sanki koca ev Harpagon'un gizli çekmecelerine, kutularına dönmüş. Dekorun nasıl ortaya çıktığını Tansu Biçer ve Serkan keskin Radikal'e verdikleri röportajda anlatmışlar. Oradan da okuyabilirsiniz. Ve oyunculuklar. Serkan Keskin bildiğiniz döktürmüş. Adam parmağının ucundan saçının teline kadar Harpagon olmuş. İnanılmaz bir performans sergiledi. Oyunu aldı, sırtladı, dolu dizgin götürdü. Özellikle bir sahne beni benden aldı.
cimri semaver kumpanya ile ilgili görsel sonucu

Zavallı Harpagon parmağındaki yüzüğü oğlunun dalaveresi sonucunda müstakbel nişanlısına kaptırdığında, oğlu bir mahsuru yok, alabilir yüzüğü değil mi diye sorunca, Harpagon'un tüm benliğiyle, tüm mimikleriyle, vücuduyla çığlık çığlığa hayır derken, ağzıyla evet demek zorunda kaldığı sahne. Kişisel tiyatro tarihimin unutulmazları arasına girdi. Tabi bir de para sandığının çalındığını öğrendiğindeki tiradı. Seyretme de yanında yat.

Serkan Keskin'in yanında bir diğer harika oyuncu da çöpçatan kadın Frozen rolündeki Sezin Bozacı. Rolüyle en az Sekan Keskin kadar parladı. Hepimizi gülmekten kırdı geçirdi. Harpagon'un kızı ve oğluyla portakal yedikleri bir sahne vardı ki, efsaneydi. 







cimri semaver kumpanya ile ilgili görsel sonucu

Ben Semaver Kumpanya'nın cimrisini kötü bir insan olarak tanımlayamam. Tüm cimriliğine, bencilliğine, sevgisizliğine rağmen ondan nefret etmedim de, ona çok acıdım. Yaşamsız, kupkuru bir adam olduğu için çok acıdım. Aslında bu oyundaki tek kötü de o değildi. Ama az ama çok, herkes biraz kötüydü.

cimri semaver kumpanya ile ilgili görsel sonucu
Oyunun ikinci yarısı ilk yarısından çok daha hareketli ve komikti. Finale kadar da komedinin dozu artarak devam etti. Hepimiz salondan mutlu, çok mutlu ayrıldık. Oyun bittiğinde oyuncuları dakikalarca ayakta alkışladık. Biz onlardan onlar da bizden pek memnun kaldı efendim. Seyredilecekler listesine eklemenizi tavsiye ederim. 

Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'da entelektüelbaykuşlar sayfamdaki paylaşımlarımdan takip edebilirsiniz. Instagramda ebru_tarm adresindeyim.





Meraklısına Video: Meşhur paramı çaldılar tiradı. Bir arkadaş yüklemiş. Baştan sona spoiler. Dolayısıyla ipucu istemeyen seyretmesin. Oyunla ilgili tek eleştirim sizin de bu kayıttan görebildiğiniz üzere çok aydınlık bir ışığının olması. Bence çok beyaz ve çok aydınlık bir sahne vardı.

 
Meraklısına Video 2: Kendi çektiğim selam videosu
 
 
Kendime Not: Bizim takım ben, annem, kızım ve müge
 
Kendime Resim: Belirtmek isterim ki resimdeki paralar not defteridir. Panik yapmayalım.
 
 
 
 
 
 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder