1 Nisan 2017 Cumartesi

Macbeth - Şehir Tiyatroları

macbeth istanbul şehir tiyatroları ile ilgili görsel sonucu
(Nazimo - Tiyatro)

Yazan: William Shakespeare
Çeviren: Sabahattin Eyüpoğlu
Yöneten: Ulviye Karaca
Dramaturg: Dilek Tekintaş
Müzik: Can Atilla
Sahne Tasarımı: Gamze Kuş, Cihan Aşar
Koreografi: Özge Midilli
Işık Tasarım: Mustafa Türkoğlu
Efekt Tasarım: Kadir Arlı
Oyuncular:
Macbeth: Kubilay Penbeklioğlu
Lady Macbeth: Nurdan Kalınağa
Duncan: Tuğrul Arsever
Banquo: Gökçer Genç
Cadılar: Damla Cangül, Mana Alkoy, Şirin Kılavuz Sevinç
Haberci: Direnç Dedeoğlu

İlk Oyun: 8 Mart 2017 - Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi
Süre: 1 saat 15 dakika tek perde

Macbeth en sevdiğim Shakespeare tragedyasıdır. Her okuyuşumda ya da seyredişimde bundan daha güzel ifade edilemezdi herhalde dedirten cümleleriyle gönlümün sultanıdır diyebilirim. Şehir Tiyatroları'nın Macbeth'i sahnelediğini duyunca hemen biletimi aldım ve temsil gününü heyecanla bekledim. Ama nasıl söylesem, oyun bende ufak çaplı bir hayal kırıklığı yarattı, bittiğinde kendimi eksik kalmış hissettim.

macbeth istanbul şehir tiyatroları ile ilgili görsel sonucu
Dekor, efektler, kostüm, ışık tek kelimeyle şahaneydi. Gotik dekor, kostüm ve makyaj Macbeth'in ruhuna bence çok yakışmıştı. Kuklaların kullanımı anlatımı zenginleştirmişti.  Ama metin o kadar kısaltılmış ki elimizde kalan bence artık Macbeth değildi.  Macbeth başarılı ve muzaffer bir komutanın hırsı ve ihtirasları  yüzünden bir katile, bir zalime dönüşmesinin ve ardından da yaşadığı ruhsal ve zihinsel çöküşün hikayesidir. İnsan olarak geçirdiği değişim çok çarpıcıdır. Ruhunda şiddetli gelgitler yaşar. Diğer tarafta oyunda Macbeth gibi çok sert bir savaş adamını parmağında oynatacak güçte bir kadın karakter olan Lady Macbeth, onun hırsları,ihtirası, zalimliği ve gözü karalığı vardır. Birlikte çok büyük bir günahı paylaşırlar.
 

 
Maalesef oyunda bu duyguların hiç birisi yoktu. Macbeth'in duyguları seyirciye geçmedi. Yani eğer bir seyirci Macbeth ile ilk kez bu oyunda karşılaştıysa onun Macbeth'i Shakespeare'in yazdığı Macbetih'den çok farklı olacaktır.  Hele ki  Macbeth'in kendi sonuyla ilgili kehanetleri öğrendiği 2. cadı buluşması ve etkileyici final sahnesinin olmaması bence Şehir Tiyatroları'nın Maacbeth'i adına yapılmış talihsiz bir tercihti. Ve ilk sahneden itibaren Lady Macbeth'in elindeki kan lekelerini suyla çıkarmaya çalışmasını izledik. Ortada henüz bir cinayet bile yokken niye böyle bir  tercih yapıldığını ve oyun sonundaki tangoyla Macbeth'i bir araya getiren bağın ne olduğunu maalesef anlayamadım. Oyunun bitmiş olduğunu oyuncuların selam için gelmesinden anladım.
 
Oyunculara diyecek hiç bir sözüm yok. Gayet iyiydiler. Özellikle cadılar görsel olarak da çok etkileyiciydiler. Sahnede seyrine doyulmaz görsel şovlar seyrettik. Bunların hiç birine itirazım yok ama keşke bu oyun tek perde 70 dakika olacağına, 2 perdeye yayılmış, metnin gerçekten hakkını veren bir Macbeth olsaydı. Bu efekt ve dekorlarla ve bu oyuncularla seyrine doyulmaz bir Macbeth izleme şansımız olurdu.  ve söylemek zorundayım ki "Şehir Tiyatroları Macbeth'i öldürmüş"  
 
Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'da entelektüelbaykuşlar sayfamdaki güncel paylaşımlarımdan takip edebilirsiniz.
Instagram'da ebru_tarm adresindeyim.
 
 
 
 
 
 
 
 
Meraklısına Video: Oyun fregmanı
 
 
Meraklısına Video 2:
 
 
Kendime Not:  Bizim takım annem, müge, ben ve selmuş
 
Kendime Resim:
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder