29 Ekim 2017 Pazar

Günün Çorbası - İstanbul Devlet Tiyatrosu


günün çorbası devlet tiyatrosu ile ilgili görsel sonucu

Yazan: Todd Meller ve Hank Boland
Çeviren ve Yöneten: Taner Tunçay
Müzik: Greg Opelka
Dekor Tasarımı: Behlüldane Tor
Kostüm Tasarımı: Nalan Alaylı
Işık Tasarımı: Önder Arık
Koreografi: Seda Özgiş
Şarkı Sözleri Adaptasyon: Taner Tunçay, Nermin Koçak Tunçay
Müzik Direktörü: Melikcan Zaman
Sanat Danışmanı: Ozan Uçar

Oyuncular: Ozan Uçar, Nermin Koçak Tunçay, Onur Erteman, Selmin Artemiz, Gözde Türker, Aykan Aydın, Seza Yeğin, Aykut Söyük, Vehbi Akıntürk, Gülçin Arslan, Gizem Genç, Orhan Ergiol

Orkestra: Piyano - Zeynep Er, Klarnet - Ömer Göktay, Keman - Fatih Mehmet Görcün, Flüt - Umut Şengün, Kontrabas - Reşat Gülsün, Davul - Doğukan Hürkan

Devlet Tiyatrosunun 2017 - 2018 sezonuna hızlı başladı. Geçen hafta seyrettiğim Romeo ve Juliet'den sonra bugün de sezonun yeni müzikali Günün Çorbası'nı izledim. Çok eğlenceli, bol şenlikli bir müzikal olan Günün Çorbası'nda olaylar 1939 yılı New York'unda geçmektedir. 




günün çorbası - devlet tiyatroları ile ilgili görsel sonucu

Günün çorbasıyla ünlü sosyetik restoran Bailey'sin sahibi Stewart Bailey'in başı büyük derttedir. Çünkü günün çorbasının tarifi üç hafta önce vefat eden babasıyla birlikte kaybolmuştur. Stewart her yeri aradığı halde kayıp tarifi hiç bir yerde bulamaz. Üstelik ertesi gün sosyetik nişanlısı Tiffany Vandervanden ile düğünü vardır ve 300 davetli yarın günün çorbasını tatmayı beklemektedir. Felaketler tabi ki asla yalnız gelmezler. O akşam da öyle olur ve garsonların hepsinin birden kızamık olduğu haberi gelir. Restoran'da Bay Bailey'le barmenden başka hizmet edebilecek kimse kalmamıştır . 

günün çorbası - devlet tiyatroları ile ilgili görsel sonucu

Aynı gün Herald Tribune gazetesinin ofisinde ufak bir kutlama ve veda töreni vardır. Gazetenin ele avuca sığmayan acar muhabiri -aslında kendisi plutzer ödüllü bir gazetecidir- Katharine Hawk Londra ofisine atanmıştır. O gün New York'taki son iş günüdür ya da Katharine öyle olduğunu sanmaktadır. Çünkü genel yayın yönetmenin aklına satışı artırmak ve gazetenin yaşadığı mali sorunları aşmak için harika bir fikir gelir. Katherine'e son bir görev daha verilir. Bailey'sin meşhur çorbasının tarifini ele geçirmek. Üstelik başarılı olmazsa Londra ofisinin geleceği tehlikeye girecektir. Katherine'nin içeri sızabilmek için Bailey'sde bir işe, Bailey'sin de o akşam için bir garsona ihtiyacı vardır. Yani şartlar olgunlaşmıştır ve Katherine garson olarak içeri sızmayı başarır. Katherine ile aynı gazetede çalışan dedikodu ve yemek yazarı korkunç Madam DeCoco'nun meşhur çorbayı tatmak üzere restauranta  gelmesiyle işler içinden çıkılmaz bir hal alır. Konuyu uzun anlatmışım gibi duruyor ama aslında bir kuple anlattım. Oyunda ne olaylar, ne olaylar, ne müzikler, ne danslar var demek istiyorum. 

günün çorbası - devlet tiyatroları ile ilgili görsel sonucu

Katherine Hawk ve Stewart Bailey rollerinde Nermin Koçak ve Onur Erteman çok başarılıydı. Selmin Artemiz'in canlandırdığı Shelly DeCoco çok nevi şahsına münhasır bir karakter çıkartmış ortaya. Bir de tiz sesi ve korkunç karakteriyle güzel ama görgüsüz ve çekilmez nişanlı Tiffany Vandervan'ı oynayan Gözde Türker, hepimizi kendinden nefret ettirmeyi başardı.
Ve Behlüldane Tor tarafından tasarlanan 2 katlı nefis dekor. Kesinlikle kendisine ayrı bir paragraf açılmasını hak ediyor. İlk sahnede karşımıza Herald Tribune gazetesinin haber ofisi olarak çıkan dekor, gözlerimizin önünde 10 saniyede tam teşekküllü barıyla, masalarıyla dört dörtlük bir restorana dönüşüyor ve tabii aynı hızla da gazete yazı işleri odasına. Orkestra da dekorun ikinci katına buzlu bir pencerenin arkasına yerleştirilmiş.  

günün çorbası - devlet tiyatroları ile ilgili görsel sonucu
Nalan Alaylı'nın tasarladığı kostümler yıkılıyordu. Dönemi tam olarak yansıttığı gibi özellikle Madam DeCoco'nun kıyafetleri birbirinden çılgın, birbirinden güzeldi. Işık tasarımı çok etkileyiciydi. Danslar, koreografi, sesler çok iyiydi. Dört dörtlük bir müzikal olmuş Günün Çorbası. Ve orkestra çok başarılıydı. Hem eğlenceye hem de müziğe doyduk. Oyun bitti, oyuncular selam verdi ve sahneyi terk etti ama orkestra çalmaya devam etti, ta ki bizler salonu boşaltana kadar. 

Son söz: Daima maskenin arkasına bak (oyundan)

Sezonun iyilerinden. Kaçırmayın derim ben. 

Sizlere Not: Sahnelerde neler oluyor facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdaki paylaşımlardan takip edebilirsiniz. Instagram'da ebru_tarm adresindeyim.

Meraklısına Video 1: bir kuple şov.



Meraklısına Video 2: 



Meraklısına video 3: selam videosu
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder