28 Ekim 2017 Cumartesi

Bak Bizim Şarkımızı Çalıyorlar - Şehir Tiyatroları

bak bizim şarkımızı çalıyorlar şehir tiyatroları ile ilgili görsel sonucu
Yazan: Neil Simon
Çeviren: Yeşim Gökçe
Müzik: Marvin Hamlisch
Şarkı Sözleri: Carole Bayersager
Yönetmen: Ersin Umulu
Dramaturg: Arzu Işıtman
Müzik Düzenleme: Orçun Tekelioğlu
Koreograf: Köksal Ünal
Sahne Tasarımı: Eylül Gürcan
Kostüm Tasarımı: Gamze Kuş
Işık Tasarımı: Kemal Yiğitcan
Efekt Tasarımı: Nesin Coşkuner
Oyuncular:
Vernon Gersch: Ali Mert Yavuzcan
Sonia Walsk: Özge Özder
Dansçılar: Evrim Artut, Müge Gülgün, Çağrı Büyüksayar, Köksal Ünal
Orkestra:
Piyano ve klavyeler - Orçun Tekelioğlu, Davul - Yalçın Gören Bas Gitar - Emre Türkmen, Akustik ve elektrik gitar - Gürkan Karaman


Şehir Tiyatrolarının  2017 - 2018 sezonu açılışı çok keyifli bir müzikalle oldu.  Bak Bizim Şarkımız Çalıyor orijinal ismi They Are Playing Our Songs olan 1979 yapımı bir Broadway müzikali. Oyunun yazarı Neil Simon Broadway'de kapalı gişe oynayan pek çok müzikal yazmış yaşayan bir efsane. Hatta aynı anda 4 müzikali  Braodwey'de sahnelenen tek yazar. Bu konuda rekor kendisine ait.

bak bizim şarkımızı çalıyorlar şehir tiyatroları ile ilgili görsel sonucu
Oyunun konusuna gelecek olursak ünlü ve de bol ödüllü besteci Vernon Gerrsh şarkı sözlerini beğendiği genç söz yazarı Sonia Walsk ile beraber çalışmak için randevulaşır. Randevusuna 20 dakika geç kalan Sonia, Vernon'un evine paldır küldür girer. Bu ele avuca sığmayan, aralıksız 24 saat konuşabileceği konusunda karşısındakini kolayca ikna edebilecek kapasiteye sahip, garip giysiler giyen, sürekli bir telaş içinde olan kadın, her halinden çok düzenli, kurallı, planlı ve de takıntılı olduğu açıkça belli olan genç müzisyenin hayatının ortasına sanki pimi çekilmiş bir el bombası gibi düşüverir. Üstelik yanlız da gelmez. Uzatmalı erkek arkadaşı Leon fiziken yanlarında olmasa da beklenen ya da beklenmeyen, yerli ve de yersiz her anlarında bir şekilde aralarında, hayatlarında olmayı başarır. Vernon hem çok ünlü hem de yakışıklıdır. Üstelik zengindir. Sonia için ulaşılması imkansız bir ilah gibidir. Sonia da hem çok yetenekli, hem de çok güzeldir. Taban tabana zıt karakterleri olsa da, zıt kutupların birbirini çekmesi tabi ki kaçınılmazdır.



İlgili resim

Başrollerini Ali Mert Yavuzcan (Vernon Gerrsh) ve Özge Özder'in (Sonia Walsk) paylaştığı oyunun tamamı neredeyse bu iki karakter arasında geçiyor. Diğer rollerde Vernon ve Sonia'nın içindeki diğer Sonia ve Vernon'lar var. Yani oyun öyle ya da böyle Sonia ve Vernon arasında geçiyor. Oyunun müzikleri Marvin Hamlisch şarkı sözlerini Carole Bayersager yazmış. Vikipedia'nın dediğine göre Marvin Hamlisch ve Carole Bayersager arasında da oyundaki gibi bir aşk hikayesi yaşanmış ve bu olay oyunun esin kaynağı olmuş.

bak bizim şarkımızı çalıyorlar şehir tiyatroları ile ilgili görsel sonucu


Konu müzikalse müziklerden bahsetmeden tabi ki olmaz. Oyun çok kolay akılda kalan, insanı hemen etkisine alıp, nakarat kısımlarıyla dinleyeni hemencecik yakalayıveren müzikleriyle su gibi akıp gitti. Şarkılar Vernon'la Sonia gibiydi. Çoğu zaman neşeli ve çılgın, bazen hüzünlü. Şarkıların Türkçe sözleri kulağımı hiç tırmalamadı. Ali Mert Yavuzcan ve Özge Özder insanı  şaşırtacak kadar başarılıydı. Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosunun kocaman sahnesini oyunun büyük bir bölümünde sadece iki kişi paylaştılar, hem şarkılarını söylediler, hem dans ettiler, hem de rollerini oynadılar. Bir tek kez bile teklemediler.

bak bizim şarkımızı çalıyorlar şehir tiyatroları ile ilgili görsel sonucu

kostüm ve dekorları çok beğendim. Gamze Kuş'un  hazırladığı kostüm ve Eylül Gürcan'ın hazırladığı dekorlarla oyun boyunca kremalı pasta kıvamında sahneler izledik. Özellikle arada sahnede beliren diğer Vernon ve diğer Soniaların kıyafetleri çok göz alıcı hatta göze batıcı ve şovları da çok eğlenceliydi.

Mutlaka seyredilecekler listesine alınmalı diyorum.

Sizlere Not: Sahnelerde neler oluyor facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdaki paylaşımlardan takip edebilirsiniz.


Meraklısına video: oyun fragmanı

 
Müzikleri merak edersiniz belki diye sound track kaydını buraya bırakıyorum. Görüntüli kayıtları koymadım. Kafanızda farklı görüntüler belirmesin diye.
 
 
 
Merkalısına video: Kendi çektiğim selam videosu
 
 
Kendime Not: Bizim takım annem, ben, müge, teyzem, eniştem, esen teyze, adnan amca ve meral hn.


2 yorum:

  1. Kesinlikle ayni fikirdeyim.Dün akşam izledim.9mart 2018muhsin ertugrulda.Bayildim.Cok güzel bir geceydi.Tüm emeği geçenlerin ellerine saglik ve sehir tiyatrolarinda bu kalitede oyunlar gormek istiyoruz hep hep hep.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkürler. Hep tiyatroyla kalın. sevgiler.

      Sil