22 Ekim 2017 Pazar

Romeo ve Juliet - İstanbul Devlet Tiyatrosu

romeo ve juliet devlet tiyatrosu ile ilgili görsel sonucu
Yazan: William Shakespeare
Çeviren: Özdemir Nutku
Yönetmen:  Dejan Projkovski
Dekor Tasarımı: M. Nurullah Tuncer
Kostüm Tasarımı : Medina Yavuz Almaç
Işık Tasarımı: Serhat Akın 
Müzik: Goran Trajkoski
Koreografi: Olga Pango 
Yönetmen Yardımcısı: Seda Yıldız
Romeo: Atakan Akarsu 
Juliet: Damla Ece Dereli
Rahip Lawrence: Seda Yıldız
Lort Capulet: Ahmet Dizdaroğlu
Dadı: Zeliha Güney 
Mercutio: Murat Turhan 
Tybalt: Yunus Emre Terzioğlu 
Benvilio: Kerim Altınbaşak
Prens: Muhammet Çakay
Lady Capulet: Nuray Durmuş 
Paris: Bilal Ercan
Capuletler: Ozan Erdönmez, Burak Pamuk, Can Deniz Erzaim
Montagueler: Cem Bayurgil 

Romeo ve Juliet. Shakespeare'in yüzyıllardır kavuşamayan aşıkları. Konuyu eminim bilmeyen yoktur. Birbirine düşman ailelerin birbirine deli gibi aşık çocukları. İşte o büyük aşk bu sefer çok farklı, çok şaşırtıcı sahnelenmiş. Üsküdar Tekel Sahnesini gerçekten çok seviyorum. Teknik olanakları o kadar geniş ki sürprizleri bitmiyor. Bu akşam bambaşka bir yorumla sahnelenmiş bir Romeo ve Juliet izledik.

romeo ve juliet devlet tiyatrosu ile ilgili görsel sonucu
Konu bildiğimiz konu da sahne pek bildiğimiz gibi değildi. Tekel sahnesi yaklaşık 25 cm derinliği olan bir havuz haline getirilmiş. Romeo ve Juliet işte bu havuzun içinde oynandı, hem de sulara bata çıka. İlk 5 - 10 dakika  suda geçen Romeo ve Juliet'i -doğal olarak- biraz yadırgadım ama insan ortama hemen alışıveriyor. Alıştıktan sonra da suda yaşanan bu hikayenin görsel büyüsüne kendimi kaptırdım ve bu yeni dünyanın tadını çıkarmaya çalıştım. Her ne kadar olaylar suda geçse de hikaye klasik anlayışla sahnelemiş.  Kostümler suyun içinde bozulmayacak şekilde tasarlanmış, dönem kıyafetleri biraz gotik bir tarzda yeniden yorumlanmış. Etkileyici ışık, duman, efektler ve sahneden gelen sıcaklık hissi gerçek üstü bir atmosfer yaratmış. İşte bu atmosferde, etkileyici performanslarla  nefis bir oyun seyrettik.

romeo ve juliet devlet tiyatrosu ile ilgili görsel sonucu
Oyuncular gerçekten çok başarılıydı. Romeo ve Juliet nasıl desem, gerçekten çok Romeo ve Juliet gibiydi. Atakan Akarsu ve Damla Ece Dereli  çok etkileyiciydiler. Çok gençtiler, çok masumdular, çok aşıktılar ve gözleri çok karaydı. Rahip Lawrence rolünde, aynı zamanda yönetmen yardımcısı olan Seda Yıldız çok inandırıcıydı, etkileyiciydi.  Bahsetmek istediğim bir başka performans da Mercutio rolündeki Murat Turhan'ın performansı. Hem suda sanki doğal ortamındaymışçasına rahat hareket ediyordu hem de elinde kılıcıyla 450 sene öncesinden gelmiş gerçek bir Montegue gibiydi. Ben her bu oyunu seyrettiğimde hissettiğim duyguyu yine hissettim. Bu sefer ölmeseler keşke hissiyle o meşum sona doğru onlarla birlikte yürüdüm. Kahretsin ki yine öldüler.

romeo ve juliet devlet tiyatrosu ile ilgili görsel sonucuOyunun suda geçmesi, sahne ve hareket düzeni aşırı efor gerektiriyor. Atladılar, zıpladılar, suyun içinde yuvarlandılar, ıslandılar. Öyle ki, başlarına bir şey gelmesinden korktuğum için bakamadığım anlar oldu. Oyuncular arasız iki saat on beş dakika süren oyuna nasıl dayandılar bilmiyorum.

Ve oyunun final sahnesi. Tabi ki anlatmayacağım, ama o kadar etkileyiciydi ki, sırf o sahneyi bir daha seyretmek için bu oyuna yine gidebilirim. Ve finalde Burak Pamuk'un seslendirdiği Latince ağıt. İnsanın içine işliyor. Oyunu seyrederken çok zorlu bir hazırlık süreci geçirildiğini hissediyorsunuz. O hareketlerin kolayına yapılması mümkün değil.  Gerçekten oyunun her anı ince ince düşünülmüş, ilmek ilmek örülüp, kurgulanmış.  Sarf edilen emeğe sonuna kadar değmiş bu oyunu kaçırmayın lütfen. Mutlaka seyredin. (Sahne imkanları nedeniyle oyun sadece Üsküdar Tekel sahnesinde sergilenecekmiş. Karşıya gelince seyrederim diyenler boşuna beklemesinler)

Oyun başlamadan önce ilk sırada oturanlara muhtemel ıslanmalara karşı muşamba dağıttılar. Oyun esnasında Paris'in Lort Capulet'i etkilemek için havaya saçtığı paralardan biri ayağıma kadar yuvarlanıp geldi. Şimdi o para benim tiyatro ganimetleri kutumda.

Sizlere not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdaki güncel paylaşımlardan takip edebilirsiniz. Instagram'da ebru_tarm adresindeyim.

Kendime Not: Bizim takım ben, annem, yengem, selmuş, naz, nazlı (2.sıradan alınmış bilet)

Meraklısına Video: Oyunun yönetmeniyle yapılan kısa bir röportaj
 
 
 
Meraklısına Video 2: kendi çektiğim selam videosu
 
 
 
 
 
 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder