3 Şubat 2018 Cumartesi

Nora Bir Bebek Evi - Şehir Tiyatroları



Yazan: Henrik İbsen
Çeviren: Jale Karabekir ve Feride Eralp
Yöneten: Ali Gökmen Altuğ
Dramaturg: Gökhan Aktemur
Müzik: Tolga Çebi
Sahne Tasarımı: Eylül Gürcan
Kostüm Tasarımı: Gamze Kuş
Görsel Işık Tasarımı: Kemal Yiğitcan
Efekt Tasarımı: Hamza Değirmenci
Oyuncular:
Nora: Yeşim Koçak
Torvald Helmer: Mert Tarık
Christine Linde: Berna Adıgüzel
Nils Krogstad: Cengiz Tangör
Dr. Rank: Hakan Artı
Anne Marie: Nurdan Gür
Helene: Canan Kübra Birinci

Şehir Tiyatrolarının bu sezona hazırladığı nefis bir İbsen oyunu, Nora Bir Bebek Evi. Bankada çalışan ve müdür olmak üzere terfi alan Torvais Helmer ve güzel karısı Nora'nın mutlu bir evliliği vardır. Helmer karısına pamuklara sarılıp saklanması gereken bir biblo gibi davranmaktadır. Dışardan mükemmel gözüken bu evliliğin yaldızları Nora'nın çocukluk arkadaşının kendisine ziyarete gelmesiyle dökülmeye başlar.



Küçük bir kuş gibi kocasının koruyucu kanatları altına sığınan Nora'nın kimsenin bilmediği, kendisine sakladığı sırları vardır. Hayatını aslında cehenneme çeviren sırları. Sonunda Nora'nın korkuları gerçek olur ve sakladığı sırları bir bir gün yüzüne çıkar. Çok mutlu gözüken evlilikleri kökünden sarsılır ve bir bebek evi gibi başlarına yıkılır.



Oyun yazıldığı dönem göz alındığında -1879- kadının toplumdaki yeri, evlilik müessesi ve kadının ailedeki konumu üzerine çok gerçekçi bir şekilde eğiliyor. Şanslı bir evlilik içinde kendisi olamayan ama bir eş ve bir anne olabilen Nora'nın sakladığı sırların ortaya çıkma korkusu nedeniyle yaşadığı ağır baskı ve korku, Chritine'nin kendisinden çok farklı olan hayatı ile belki de kendi hayatını karşılaştırması onu bir kadın olarak çok farklı bir noktaya getiriyor.



Ben oyunu gerçekten çok sevdim. Eylül Gürcan'n hazırladığı gerçek bir bebek evini anımsatan zarif dekor, Gamze Kuş'un hazırladığı kostümlerle bu oyunu seyretmek zamanda yolculuk yapmak gibiydi. Nora rolünde Yeşim Koçak muhteşemdi. Sahnede Mert Tarık'ı seyretmek benim için her zaman büyük bir zevk olmuştur. Bu oyunda da öyle oldu. Sahnedeki herkes çok başarılıydı. Oyun şiir gibi akıp gitti. Nora Bir Bebek Evini klasik yorumun tadını alarak büyük bir keyifle seyrettim. Bu nefis oyunu kaçırmayın, mutlaka seyredin.




Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdaki paylaşımlardan takip edebilirsiniz. Instagram'da ebru_tarm adresindeyim.

Meraklısına Video: Kendi çektiğim selam videosu


Meraklısına Video: Oyun tanıtım videosu








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder