Yazan: William Shakespeare
Çeviren: Bülent Bozkurt
Yöneten: Tim Supple
Dekor: Kerem Çetinel
Kostüm: Sadık Kızılağaç
Işık: Yakup Çartık
Müzik: Tolga Çebi
Dramaturg: Irmak Bahçeci
Afiş Tasarım: Ethem Onur Bilgiç
Oyuncular:
Orhan Kemal Aydın - Egeon (Siraküza'lı Tüccar), Erol Ozan Ayhan - Solinus (Efes Dükü), Ercan Koçak - Tüccar (Siraküza'lı Antipholos'un arkadaşı), Ali Rıza Kubilay - Sirakuza'lı Antipholus, Ali Çelik - Siraküza'lı Dromio, Emrah Eren - Efes'li Dromio, Elif Ürse - Adriana (Efes'li Antipholus'un karısı), İrem Sultan Cengiz - Luciana (Adriana'nın kız kardeşi), Emre Koç - Efesli Antipholus, Murat Şenol - Balthazar (Bir Tüccar), Faruk Üstün - Angelo (bir kuyumcu), Nurhayat Atasoy - Luce (Adriana'nın aşçısı), Yunus Emre Kılınç - polis, İlkin Tüfekçi - fahişe, Orhan Kemal Aydın - Dr. Pinch, Fidan Tek Koşar - Emilia (Efes'te yaşayan bir rahibe, Egeon'un karısı), Emre Sarımsı - haberci (Adriana'nın himetçisi)
BBT oyunlarını seyretmeye son sürat devam ediyoruz. Bugün sırada William Shakespeare'nin Yanlışlıklar Komedyası oyunu vardı. Bu oyunu ilk kez BBT yorumuyla izledim, çok eğlendim ve de çok güldüm. Bir kez daha seyredebilirim. O derece yani. Oyuna gitmeden Inkilap Yayınevinden çıkan kitabına biraz göz gezdirdim. Okurken sanki biraz karışık bir metinmiş gibi gelmişti (onun ikizi, öbürünün ikizi, yanlış anlamalar falan) ama sahnede seyredince hiç de öyle olmadığını gördüm.
Olaylar eski çağlarda, büyücülerin, cinlerin, perilerin cirit attığı Efes şehrinde geçer. Evet, bizim Efes'te. Efes ile Siraküza Düklükleri arasında husumet olmuştur. O nedenle, Sirakuza'lı bir vatandaş Efes topraklarında yakalanacak olursa büyük para cezasına çarptırılır. Eğer bu para ödenmezse de cezası idamdır. Sirakuza'lı tüccar Egeon Efes topraklarında yakalanır. Buraya gelme sebebi kayıp çocuklarını aramaktır. Zavallı Egeon yıllar önce karısı, ikiz oğulları, onlarla beraber büyütmek ve onlara köle yapmak için ailelerinden satın aldıkları ikiz erkek bebeklerle birlikte çıktığı deniz yolculuğunda kazaya uğrarlar. Karısı, kendi ikilerinden biri, köle ikizlerden bir tanesi ile birlikte kaybolur. Egeon diğer ikizleri büyütür ve yedi yıl önce de kayıp olan ailesini bulabilmek üzere, çocuklarını ardında bırakıp, gemiyle yollara düşer.
Kayıp ikizler Sirakuza'da yaşamaktadır. Onu hiç hatırlamayan oğlu Antipholus evlenmiştir. Kölesi yanındadır. Kendi büyüttüğü oğlu ve onun kölesi olan ikiz de iş için Sirakuza'dadır. Hem adamın oğulları hem de köle ikizler birbirine tıpatıp benzedikleri için tüm Efes şehrinin kafası karışır. Yaşanan yanlışlıklar, yanlış anlamalardan kaynaklı karmaşa artık öyle bir hal alır ki, şehir halkı bu işin içinde cinlerin ve perilerin olduğuna inanmaya başlarlar. Oyun tabi ki karmaşanın doruğa çıktığı anda mutlu bir sonla taçlanır.
Oyun inanılmaz keyifli, hareketli, yüksek bir tempoyla sahneye konmuş. BBT Müşvik Kenter salonunun geniş sahnesi oyuna harika ev sahipliği yaptı. Yunus Emre Kültür Merkezi'nin kırmızı tuğladan orijinal taş duvarları dekorun parçası olarak kullanılmış ve bu duvarlar antik Efes şehrine pek bir yakışmış. Nefis bir Efes şehir meydanı dekorunda oynandı oyun. Oyunda tüm oyuncular gerçekten çok başarılıydı ama beni favorim Sirakuza'lı köle ikiz Dromio'yu oynayan, aynı zamanda İstanbul Devlet Tiyatrosu oyuncusu da olan Ali Çelik'di. Kendisini daha önce Devlet Tiyatrosunun Erkek Parkı oyununda da seyretmiştim. O oyunda da kendisi favorimdi ve sahnede onu gördüğüm an çok mutlu oldum. Oyunun yönetmeni Tim Supple oyundaki ikizlik durumunu genel fizik özellikleri bakımından birbirine benzeyen oyuncuları bir örnek giydirerek çözmüş. Çok da başarılı olmuş. Kıyafetleri aynı olduğu için pek çok kalabalık sahnede ikizleri kolaylıkla diğer oyunculardan ayırdık. Oyunda günümüz kostümleri kullanılmış. Oyunun ilk sahnesinde Efes kentinden hem ezan sesleri hem de çan sesleri yükseldi. Efes şehrinin hem yeni hem eski sakinlerine bir selam gönderildi.
Oyunun finalinde rahibenin yaptığı konuşma çok etkileyici. Sahneden fahişe, evli kadın, soylu, tüccar, köle, polis yani her kesimden halk bir araya geliyor. Yanyanalar. O dönemde yazılmış bir oyunda böyle bir sahne çok eşitlikçi geldi bana.
Yanlışlıklar Komedyası hem oyun olarak çok güzel hem de BBT tarafından gayet başarılı bir şekilde sahnelenmiş. Uzak falan demeyin. Mutlaka gidin seyredin. Üstelik biletler 10 TL. Hem ne demişler; Shakespeare oyunu Ataköy'de bile olsa, üşenmeyin, gidip seyredin. Kim bilir, bu oyun, belki bir gün doğduğu topraklarda, Efes'te de oynar ve biz de gider seyrederiz.
Meraklısına Not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdaki güncel paylaşımlardan takip edebilirsiniz. Instagramda ebru_tarm adresindeyim.
Meraklısına Video: Tanıtım videosu
Meraklısına Video: Yanlışlıklar Komedyası - ödül töreni
Meraklısına Video: Kendi çektiğim selam videosu
Kendime Not: Bizim takım ben, annem, yengem, naz, selmuş
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder