21 Kasım 2018 Çarşamba

Uzlaşma - Şehir Tiyatroları


Ä°lgili resim

Yazan: Cholelam Bert
Çeviren: Zeynep Su Kasapoğlu
Yönetmen: Aslı İçözü
Dramaturg: Arzu Işıtman
Sahne ve Kostüm Tasarımı: Zuhal Soy
Işık Tasarımı: Mahmut Özdemir
Müzik ve Ses Tasarımı: Ilgın İçözü
Oyuncular:
Zeliha Bahar Çebi
Işıl Zeynep
Gökçer Genç
Yeliz Şatıroğlu


Şehir Tiyatrolarının sezona hazırladığı yeni oyunlardan Uzlaşmayı seyrettik bu akşam. Son cümlemi baştan söylemek istiyorum. Ben Uzlaşmayı gerçekten beğendim. Konusuna gelince; üç yaşında ufak çocukları olan bir çift boşanmaktadır ama aralarındaki anlaşmazlık derin olduğu için hakim onları uzlaşma müessesesine göndermiştir. Uzlaşma görüşmelerinde onlara biri deneyimli, diğeri yeni mezun iki kadın danışman yardımcı olacaktır.

uzlaşma şehir tiyatroları ile ilgili görsel sonucu

Oyun boşanmak üzere olan çiftin bu kadınlarla yaptığı üç seansını anlatıyor.  Başlangıçta kadın ve erkek birbirine çok öfkelidir. Artlarında büyük kırgınlıklar vardır. Onlar konuştukça kadın ve erkeğin hem birbirlerine hem de ilişkilerine nasıl baktıklarını anlamaya başlıyoruz. İster istemez taraf oluyoruz. Belki de bazılarımız kendi hayatlarımızla mukayese ediyoruz. Bu arada kadın da erkek de mahremlerini yasa zoruyla üçüncü kişilere açmak zorunda kaldıkları için aslında kızgınlar. Bu durum karşısında hiç değilse kendilerine hak verilmesini bekliyorlar. Aslında ne büyük çaresizlik.

uzlaşma şehir tiyatroları ile ilgili görsel sonucuİlgili resim

Kadınla adam seanstan sonra odayı terk edince danışmanlar az önce dinledikleriyle birlikte baş başa kalıyorlar. Onlar da -aynı seyirci gibi- kendilerince taraf tutup, vakayı kendi pencerelerinden değerlendirmeye çalışırlarken biz bu sefer de onların hayatlarına dokunuyoruz. Zorunlu seanslar ön planda devam ederken, danışmanların hayatlarıyla, aileleriyle ve birbiriyle olan hesaplaşması da geri planda akıp gidiyor. Ayrıca çiftle etkileşim içine girdikçe meslekleriyle ilgili etik davranış normlarını da sorgulamaya başlıyorlar. Ve tüm bunları yüzümüzden gülümsemeyi eksik etmeden anlatıyorlar.

Çok katmanlı bir oyun Uzlaşma. Seyrederken sizi sürekli düşünmeye ve sorgulamaya zorluyor, seyirciyi oyunun içinde tutuyor.

uzlaşma şehir tiyatroları ile ilgili görsel sonucu

Oyunun sahne ve dekor tasarımı da çok başarılı. Kulisin sahne içinde, geride yer alması çok iyi fikir bence. Oyunda rolü olmayan oyuncu arkada kulis kısmına geçerek, gerekli kostüm değişikliğini yaptıktan sonra, kenardaki iskemlede oturarak tekrar sırasının gelmesini bekliyor.  Oyuncular başarılı performans sergiliyor. İlk haftası olmasına karşın oldukça oturmuş bir oyun izledik. Uzlaşma bence başarıyla sahneye konmuş bir oyun. Seyretmenizi tavsiye ederim.

Meraklısına Not: Sahnelerde neler olduğunu facebookda entelektüelbaykuşlar isimli sayfadan takip edebilirsiniz. Instagramda @ebru_tarm adresindeyim.

Meraklısına Video: Kendi çektiğim selam videosu



Meraklısına Video: Fragman



Kendime Not: Bizim ekip annem, babam, berkay ve ben










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder