29 Nisan 2018 Pazar

Ke$ On Dı Teybıl - Zafer Algöz

keş on dı teybıl ile ilgili görsel sonucu
Zafer Algöz'ün ikinci kitabını az önce bitirdim. Okurken o kadar çok eğlendim ki. O kadar çok güldüm ki. Eline, kalemine, aklına sağlık Zafer Algöz.  Zafer Algöz ikinci kitabında tiyatro yaşamında hayatına özel dokunuşlar yapan güzel insanları, meslektaşlarını, ustalarını anlatmış. Ama içerden, çok içerden, yanıbaşlarından.

Çoğu komik olan hikayeler ama hayat işte kimisi de hüzünlü. İnsanın içini burkuyor, kadare, feleğin kahpesine sövdürüyor. Anlattığı insanların kimini çok iyi tanıyoruz, kimisinin sesi kulağımıza yabancı bir filmde uğramış gitmiş, kimi televizyonda ya da tiyatro sahnesinde karşımıza çıkmış. Kimi hayatımızda bir iz bırakmış, kimini hatırlamıyoruz ya da hiç görmemişiz bile. Kimler yok ki kitapta ve ne çok sır, ne çok dedikodu var.

Mesela Fikret Hakan'ın Öztürk Serengil'in meşhur "abudig kubidig twist" şarkısındaki rolü nedir? Kamuran Usluer'in oynadığı Hun İmparatoru Attilla, filmde nasıl Müslüman oldu? Yıllar boyunca bize radyodan, televizyondan "İstanbul için iftar vakti" anonsunu geçen, o davudi sesin sahibi Nur Subaşı  ne menem bir adamdır ve Siyami Bey'in Nur Subaşı'nın hayatındaki yeri nedir? Cüneyt Gökçer'in karizması, oyunculuğu, nev-i şahsına münhasır kişiliği nasıldır? Mesela Atina'da oynadığı Kral Oidipus rolü ile Yunanistan'da büyük sükse yaptığını, Sofya'da düzenlenen Ödenekli Tiyatrolar Festivalinde Kral Lear rolü ile festivalin en büyük aktörü olarak ödüllendirildiğini biliyor muydunuz? Peki daha önce Cihan Canova'nın yaptığı resimleri görmüş müydünüz? Ve daha pek çok insan, pek çok hayat ve pek çok anı. Ve okurken seyredemediğim, seyredemeyeceğimi bildiğim, yaşımın yetmediği, hayatımın kesişemediği o canım oyunlar için sürekli bir hayıflanma hali. Ak keşke...

Bu kitaptaki hikayeler sanki Sersem Kocanın Kurnaz Karısı oyunundaki Fasulyeciyan'ın meşhur tirdındaki sabaha kadar fısıldayan replikler, Satanik'in perdelerden birine takılı kalan şarkısı, Eranus'la Virjinya'nın eski kostümlerden birinin yırtığına gizlenmiş diyalogları gibiler. Zafer Algöz onları saklandıkları yerden çıkarmış ve tam sahnenin ortasına yerleştirmiş. Okuyalım diye. Sizler de okuyun, okutun lütfen.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder