28 Mart 2019 Perşembe

Kadercan - BAM


kadercan tiyatro ile ilgili görsel sonucu

Yazan Yöneten: Murat Mahmutyazıcıoğlu
Yönetmen Yardımcısı: Sevda Deniz Karaali
Koreograf: Gizem Bilgen
Müzik: Ah! Kosmos
Kostüm Tasarımı: Erdi Eralp Uyur
Oyuncu: Deniz Karaoğlu

BAM'dan ve yazar Murat Mahmutyazıcıoğlu'ndan yine nefis bir oyun. Yazar bu sefer hikayesini varoşlarda yaşayan 21 yaşında, rap tutkunu bir genç aracılığıyla anlatıyor. Kadercan, fişek gibi, zıpkın gibi bir delikanlı. Çok iyi bir anlatıcı. Bize yaklaşık 80 dakika süren bir hikaye anlattı. Hikayesinde Kadercan'ın kendisi vardı, annesi vardı, sevgilisi Ayla vardı, en ön planda 12 ay süren askerliği ve kışladaki diğer askerler vardı. Türkiye'nin her yerinden gelen, arkadaş olabildiği, ancak düşman olmayı başarabildiği ya da hiç bir şeyi olamayan, hayatına bile değmeyen askerler. Yani seyirci olarak pek çoğumuz açısından sahnede ötekinin hikayesi vardı.





kadercan tiyatro ile ilgili görsel sonucu

Ama tüm bunların dışında inanılmaz bir tek kişilik performans vardı. Sahnede enerji bombası gibi bir oyuncu var. Kadercan'ı ve anlattığı hikayelerde hayatına değen onlarca karakteri o kadar büyük bir başarıyla canlandırdı ki. Kadercan hikayesini dekor olarak kullandığı siyah bir kutunun üstünde bir an sabit durmadan, sürekli devinerek, sadece sözlerle değil, tüm bedeniyle anlattı. Ben en çok askerde geçen öyküleri sevdim. Günlük hayatlarında birbirlerine dokuma ihtimali olmayan insanların zorunlu olarak bir araya gelmesi, iletişim kurabilmesi hatta isteyerek hayatı paylaşması etkileyici ve de komik bir şekilde anlatılmış. Kimse aynı kalmıyor yani.

kadercan tiyatro ile ilgili görsel sonucu

Kadercan'ı oynayan Denizkaraoğlu çok yüksek performans gerektiren bu rolün altından büyük bir başarıyla kalkıyor. Oyunda hiç denecek kadar az olan dekora rağmen Işık tasarımı Kadercan'ı, duygularını büyütüyor, büyütüyor ve kocaman yapıyor. Sahnedeki herşey tam kararında gözüküyor.

kadercan tiyatro ile ilgili görsel sonucu

Kadercan hepimize dokunan, çok gerçek bir öykü anlattı bize. Seyretmeye doyamadım, tadı damağımda kaldı. Yine görüşmek üzere.

Oyundan bir kuple;

"Babalar ölür, sonra çocukları...
Bulut ölür, yağmur olur
İnsan ölür, toprak olur
Rüzgar eser, kaya olur
Bundan da çok güzel rap olur"

Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebookda entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdan takip edebilirsiniz. Instagramda @ebru_tarm adresindeyim.

Meraklısına Video: Kendi çektiğim selam videosu




Meraklısına Video: Kulis baskınları Kadercan



Kendime not: bizim ekip ben ve kızım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder