9 Nisan 2017 Pazar

Jizel - İstanbul Devlet Opera ve Balesi (MDTist)

jizel modern dans ile ilgili görsel sonucu
(Nazimo - Modern Dans)

Libretto ve Koreografi: Aysun Aslan
Müzik: Adolphe Adam
Kostüm Tasarımı: Ferhat Karakaya
Işık Tasarımı: kerem Çetinel
Görseller: Yaşar Saraçoğlu
Danscılar:
Jizel: Nil Batırbaygil
Alb: Emre Karaca
Hila: Mert Öztekin
Berte: Seçil Yenigün
Mirta: Huri Murphy
Will: Yasin Anar
Alb'ın Annesi: Beril Şenöz
Alb'ın Babası: Buhan Yücel
Batil: Işıl D. Güneş
Adam: Ayhan Karaağaç
Toluluk: Buse Ercan, Beril Şenöz, Seçil Yenigün, Demet Aksular, Nil Batırbaygil, Gül Yılmazer, Işıl D. Güneş, Gamze Buğdacı, Emre Karaca, Ferhat Güneş, Mert Öztekin, Tuğrul Savaşçı, Yasin Anar, Ayhan Karaağaç, Burhan Yücel, Canberk Yıldız, Alper Marangoz, Emre Olcay, Ozan Akgün, Ahmet Şahin

Klasik bale eseri Giselle bu sefer İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin çatısı altında faaliyet gösteren Modern Dans Topluluğu İstanbul Projesi dansçıları tarafından modern dans olarak yorumlanmış. Eserin konusuna gelecek olursak; Jizel annesi Berte ile birlikte kuaförlük yapan gencecik, saf bir kızdır.



jizel modern dans ile ilgili görsel sonucuYaşadığı mahalledeki kopuk delikanlı Hila'nın ısrarlı aşkından rahatsızdır. Özel kuaför olarak gittiği köşkün yakışıklı oğlu Alb'e aşık olur ve onunla gizli gizli buluşmaya başlarlar. Alb, Jizel'e nişan yüzüğü de takar. Artık Jizel'in ayakları iyice yerden kesilir. Durumu fark eden Hila konuyu Berta'ya yetiştirir. Berta kızının üzülmesinden korktuğu için bu ilişkiye karşı çıkar. Hila bu sefer de Alb'in peşine düşer ve onun zengin ve güzel bir kızla ilişkisi olduğunu ortaya çıkarır. Durumu öğrenen Jizel çılgına döner ve Alb diğer kızla nişanlanırken, tam da yüzükler takılırken nişanı basar. Sonra olaylar hiç beklenmeye bir yöne doğru evrilir. Yani bildiğiniz fakir kız, zengin erkek klişesi.










jizel modern dans ile ilgili görsel sonucu

Bir klasik bale eseri olan Giselle, koreograf Aysun Aslan tarafından modern dans olarak yorumlanınca eserin ismi de Giselle'den Jizel'e dönmüş. Sadece Jizel değil, başka karakterlerin de isimleri değişmiş, mekanlar değişmiş ama ortaya çok farklı ve seyretmesi keyifli bir eser çıkmış. Sahnedeki dansçıların var güçleriyle, tüm enerjileriyle, canla başla dans ettiklerini, en iyiyi verebilmek için ellerinden geleni yaptıklarını hissediyorsunuz. O enerji sahneden size kadar ulaşıyor.

Ferhat Karakaya'nın hazırladığı kostümler gerçekten göz alıcı. Işık ve diğer efektlerle birlikte birbirini tamamlayan desen ve renkteki kostümlerle dansçılar görsel olarak seyrine doyulmaz sahneler izlettiler bize. 

Her ne kadar klasik bale her zaman ilk tercihim olsa da Jizel'i de büyük bir keyifle seyrettim.

jizel modern dans ile ilgili görsel sonucu

Meraklısına Not: Sahnelerde neler oluyor facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdaki paylaşımlardan takip edebilirsiniz. Instagram'da ebru_tarm sayfasındayım.

Meraklısına Video:

Youtube kaydı olmadığı için buraya video olarak ekleyemedim. Ama buradan görüntülere ulaşabilirsiniz.

Meraklısına Video: Kendi çektiğim selam videosu.


Kendime Not: Bizim takım ben, naz, Tülay, nazan
 
Kendime Resim: Oyun biletlerim ve oyun kitapçığı.
 
 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder