21 Nisan 2018 Cumartesi

Narnia Günlükleri - İstanbul Devlet Tiyatroları

narnia günlükleri devlet tiyatrosu ile ilgili görsel sonucuYazan: Clive Staples Lewis
Oyunlaştıran: İrita Kutchmy
Müzik: İrita Kutchmy
Çeviren: Çağman Pala
Rejisör: Işıl Kasapoğlu
Yönetmen: Sabri  Özmener
Dekor Tasarım: Hakan Dündar
Kostüm Tasarım: Ceren Karahan
Işık Tasarım: Yakup Çartık
Koreograf: Tuğçe Tuna

Oyuncular: Sevinç Erol, Ömer Hüsnü Turat, Çağıl Tekten, Çağla Buldak, Çağrı Aslan, Doruk Ordu, Özlem Sağlam, Müzeyyen Durgun, Alp Aydın, Ecem Alpay, Betül Çevgen, Sena Tuğçe Güner, Ihlara Yener, Nazlı Uğurtaş, Yıltan Kahraman, Mukaddes Kurmuş, Gökhan Yıldırım, Abdülhamit Mutlu, Damla Polat, Ceren Narinoğlu, İlter Kapıcı, Evren Akyürek, Tuğçe Tanıl, Nevzat Cengiz, Onur Ertaman, Gizem Genç, Handan Ölçener, Aykan Aydın, Umut Aydın, Ercüment Ekrem Güvenç, Çiçek Üstün, Alparslan Çağlar, Ezgi Mutlu, Nezahat Seza Yeğin, Orhan Ergiol, Aykut Söyük, Gülçin Arsla.

Devlet Tiyatrosu sezon sonuna "yediden yetmişe" sloganıyla Narnia Günlükleri müzikalini yetiştirdi. İnanılmaz keyifli bir müzikal seyrettik. Nefis dekoru, şenlikli kostümleri, başarılı sahnelemesi ve oyuncularıyla 2.5 saat nasıl geçti anlamadık. Oyun konusunu Narnia Günlükleri serisinin birinci kitabı Cadı, Aslan ve Dolap'tan alıyor. Clive Staples Lewis'in yazdığı kitap İrita Kutchmy tarafından sahneye uyarlanmış. Gayet de başarılı olmuş. Oyunun konusuna gelecek olursak; 2. dünya savaşı sırasında yalnız kalan  4 kardeş yardımsever bir profesörün kırsaldaki şatosuna kalmak üzere gelirler. Profesörün tarihi şatosu çocuklar için sürprizlerle dolu bir oyun alanı gibidir. Özellikle boş odadaki büyük elbise dolabı. O elbise dolabı aslında karlar altındaki Narnia ülkesine açılan gizli bir geçittir. İlk önce küçük kız kardeş Lisa dolaptaki kürklü paltoların arasından geçerek Narniya'ya ulaşır. Narnia uzun zamandır Beyaz Cadı'nın büyüsü altındadır ve bu yüzden o topraklarda sonsuz bir kış yaşanmaktadır.  Aslında Narnia kendisini Beyaz Cadı'nın büyüsünden kurtaracak, kehanette bahsi geçen 2 erkek 2 kız dört çocuğun gelmesini beklemektedir. Lisa aynı yoldan boş odaya döndükten sonra kardeşlerini de alıp geri gelir. Kardeşler gerçek bir kral olan Aslan'ın yardımıyla Beyaz Cadı'ya karşı mücadele ederler.

narnia günlükleri devlet tiyatrosu ile ilgili görsel sonucu



Oyunda inanılmaz güzel bir dekor uygulaması yapılmış. Lisa dolaptan geçtikten sonra biz de onunla birlikte kendimizi gerçekten karlar ülkesi Narnia'da buluverdik. Narnia lapa lapa yağan karın altında bembeyazdı. Sadece Narniya'ya değil neredeyse tüm salonun üstüne karlar yağdı. Narnia'nın hayvanlarının o kadar güzel, renkli ve yaratıcıydı ki. Satir, tembel hayvanı, kuşlar, kağlumbağa, kelebek, periler. Daha neler neler. Bayıldım, hangisine bakacağımı şaşırdım. Oyuna beraber gittiğimiz beş yaşındaki yeğenimiz hiç sıkılmadan, kopmadan oyunu izledi. Yağan karlara bayıldı, hayvanlara bayıldı. Oyun onu da yakaladı, annesini de, anneannesini de. Gerçekten dedikleri gibi yediden yetmişe herkesin beğeneceği bir oyun olmuş Narnia Günlükleri.

narnia günlükleri devlet tiyatrosu ile ilgili görsel sonucu

Narnia ülkesinde yaşayan hayvanlardan biraz daha bahsetmek istiyorum. Bir kere gerçekten çok başarılı kostüm ve makyaj uygulaması yapılmıştı. Hayvanları oynayan oyuncular hayvanların hem doğadaki fiziksel özelliklerini hem de davranışsal özelliklerini nefis bir şekilde canlandırdılar. Tembel hayvanı, köstebek ailesi, satir, kuşlar davranış karakteri gerçekten çok iyi analiz edilmiş ve bu karakterlerden de oyunun komedi unsuru çıkarılmış.

İlgili resim


Oyuncuların sesleri gerçekten çok iyiydi. Sahne kenarında mütevazi bir orkestra oyuna eşlik etti. Kalabalık dans sahneleri görsel olarak çok zengindi. Ama oyun bittikten sonra o kadar şarkıdan dilime takılan bir nakarat olmadığını fark ettim.

narnia günlükleri devlet tiyatrosu ile ilgili görsel sonucu




narnia günlükleri devlet tiyatrosu ile ilgili görsel sonucu

Ve kalabalık selam sahnesinde emektar Cevahir sahnesine baktım ve gerçekten çok üzüldüm. O kadar insan üst üste, yan yana ufak sahneye sığışmaya çalıştılar. Gözler AKM'nin kocaman sahnesini aradı. Ve bu oyun öyle büyük bir sahnede oynansaydı kim bilir ne kadar görkemli olurdu. Ve  Avrupa'nın en büyük ödenekli tiyatrolarından olan Devlet Tiyatrolarının, yaklaşık 20 milyon insanın yaşadığı İstanbul şehrinde görkemli bir sahnesinin olmaması ne acıdır diye düşünmekten kendimi alamadım.

narnia günlükleri devlet tiyatrosu ile ilgili görsel sonucu

Sözün özü, önümüzdeki sezon, eğer oynamaya devam ederse, Narnia Günlüklerini mutlaka seyredin ve seyrettirin. Benim yeniden seyredilecekler listemde.

Sizlere not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli syfamdaki paylaşımlardan takip edebilirsiniz. Instagramda ebru_tarm adresindeyim.

Kendime not: bizim ekip çok kalabalıktı. ben, annem, naz, teyzem, eniştem, yengem, aslı, onur, beril

Meraklısına Video: Kendi çektiğim selam videosu



Meraklısına Video: KRT televizyonu Narnia Günlükleri hakkında program













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder