30 Kasım 2018 Cuma

Barut Fıçısı - İstanbul Halk Tiyatrosu


barut fıçısı ile ilgili görsel sonucu

Yazan: Dejan Dukovski
Yöneten: Yıldıray Şahinler
Sahne ve Kostüm Tasarım: Barış Dinçel
Işık Tasarım : Erdem Çınar
Oyuncular:
Erkan Can, Ruhi Sarı, Yıldıray Şahinler, Aşkın Şenol, Faruk Akgören, Rüya Önal, Aytek Önal, Başak Gümülcinelioğlu.


Barut Fıçısı şiddete dair onbir kısa öyküden oluşuyor ve öyküler bir şekilde birbirinin kuyruğundan tutuyor. Anlatılan her hikayede gidişata hiç de uymayan beklenmedik bir şiddet yaşanıyor. Kimi zaman hikayenin bir ve/veya bir kaç kahramanı diğer hikayeye katılırken, bazılarını da arkamızda bırakıyoruz. Allah taksiratlarını affetsin artık.  Bazı öykülerdeki şiddetin ortaya çıkması o kadar doğal, o kadar kendiliğinden gelişiyor ki, insan ürküyor. Demek ki hepimiz şiddete bu kadar yakınız diye düşünmekten kendimi alamadım. Hikayelerde şiddetten kaynaklı mizah da var. Şiddete bayağı gülüyoruz yani.


barut fıçısı ile ilgili görsel sonucu

Oyunun bence baş rolü fıçı şeklindeki dekoruydu.  Küp şeklinde bir kutuya benzeyen dekorun her bir yüzünden sürpriz yumurta gibi, farklı bir mekan çıkıyor. Kah kahvehane oluyor, kah bir ev oluyor, kah bir tren vagonu, kah otobüs oluyor, kah gemi, kah hapishane oluyor. Dekor benden 10 tam puan aldı.

Ä°lgili resim

Oyunun efsane bir kadrosu var. Erkan Can, Ruhi Sarı, Yıldıray Şahinler, Aşkın Şenol sahnenin ustalarından. Diğer oyuncular Faruk Akgören, Rüya Önal, Aytek Önal, Başak Gümülcinelioğlu. Oyunda pek çok karakter var. Kimisi daha önce de söylediğim gibi hikayeden hikayeye eklenirken, pek çoğu da öyküye girip çıkıyor. O nedenle oyuncular birden fazla rolü oynuyorlar. En kalabalık kadroyu da Ruhi Sarı oynuyor ve gerçekten çok iyi bir performans ortaya koyuyor.

Ä°lgili resim

Bu oyun malzemeden çalmadan, özenerek yapılmış ama lezzetli olmayan bir yemek gibi. Oyun metni güzel, oyuncular çok iyi, dekor muhteşem ama bir şey eksik. Oyun akmıyor, hikayelerdeki şiddet yüzümüze yüzümüze patlamıyor. Sanki ruhu yokmuş gibi. Ama Erkan Can'ı sahnede izlemek gerçekten çok keyifli. Erkan Can ve Ruhi Su için seyredilir.

Meraklısına Not: sahnelerde neler olduğunu facebookda entelektüelbaykuşlar isimli sayfadan takip edebilirsiniz. Instagramda ebru_tarm adresindeyim.

Meraklısına Video: Kendi çektiğim selam videosu



Meraklısına Bir Not Daha: Oyunun yönetmeni ve oyuncusu Yıldıray Şahinler aynı oyunu Şehir Tiyatrolarında da sahnelemiş ve 2006 yılında Yılın En Başarılı Yönetmeni Altın Lale ödülünü almış. O oyunu seyretmediğim için bir mukayese yapamıyorum ama o oyunun dekoru da kocaman bir fıçı şeklindeymiş ve dekor yine Barış Dinçel'e ait.

Kendime Not: Bizim takım ben ve Müge




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder