1 Aralık 2018 Cumartesi

Ocak'ta Bahar - Şehir Tiyatroları


ocakta bahar tiyatro ile ilgili görsel sonucu

Yazan: Duşan Kovaceviç
Çeviren: Bilge Emin
Yöneten - Sahne Tasarımı: N. Nurullah Tuncer
Dramaturg: Hatice Yurtduru
Kostüm Tasarımı: Gamze Kuş
Koreografi: Olga Pango
Müzik: Ognen Anastasovski
Müzik: Osman Aktan
Efekt Tasarımı: Özgür Yaşar İşler
Yönetmen Yardımcıları:Pınar Demiral, Berfu Aydoğan, Aslı Menaz, Kamer Karabektaş
Oyuncular: Alp Tuğhan Taş, Aslı Nimet Altaylar, Aslı Şahin, Ayşe Günyüz, Berk Samur, Buğra Can Ildırışık, Caner Çandarlı, Cihat Faruk Sevindik, Çağlar Ozan Aksu, Damla Cangül Yiğit, Destan Batmaz, Elyasa Çağlar Evkaya, Gül Yıldırım, Gürol Güngör, Hakan Gümüş, Hazal Uprak, Mana Alkoy, Onur Şirin, Serap Doğan, Tankut Yıldız

Ocak'ta Bahar sinema seyircisi için aslında oldukça tanıdık bir oyun. Bilenler bilir, Duşan Kovacavic'in yazdığı Ocak'da Bahar, Emir Kustrica tarafından sinemaya uyarlanmıştı. Namı değer Yeraltı (Underground) filmi. Gelelim oyunun konusuna; 2. Dünya Savaşı biteli neredeyse 20 yıl olmuştur. Dünyada yeni dengeler oluşmuş, yeni bir düzen kurulmuştur ama bir evin bodrum katında yaşayan daha doğrusu hem saklanıp hem yaşayam bir avuç insan için o savaş hiç bitmemiştir.

ocakta bahar tiyatro ile ilgili görsel sonucu

Onlar 20 yıldır yukarıda devam eden savaşı sürekli dinledikleri radyo haberlerinden ve dış dünyayla ilişkilerini sağlayan yakın dost Marco ve karısı Nathalie'den takip etmektedirler. Yugoslavya'nın ulusal kahramanı Kara aşağıdakilerin lideridir. Yukarıdakiler için o yirmi yıldır kayıptır/ölmüştür. Ve aşağıdakiler yukarıdakiler için sürekli örgü örerler. Yer altında durum budur ama yerin üstünde bambaşka bir yaşam vardır. Nathalie ve Marco aşağıdakilerin onlara kazandırdığı paralarla rahat bir hayat yaşarken, Nathalie'nin erkek kardeşi de 20 yıldır kendi yazdığı alternatif tarihin ve bir türlü bitmeyen sonsuz savaşın haberlerini yer altında dinlenen radyo için seslendirmektedir. Ve bir gün Kara dayanamaz ve yukarıya çıkar. Yukarıda onu büyük bir sürpriz beklemektedir.

ocakta bahar tiyatro ile ilgili görsel sonucu

Nefis bir oyun Ocak'da Bahar ve beni gerçekten çok etkiledi. Sahne düzeni, dekor, kostümler, efektler, örgü şişleriyle oluşturulan orkestra. Göze hitap eden, seyirlik bir oyun olmuş Ocak'ta Bahar. Oyunda pek çok imgesel anlatım var. Oyun boyunca sırtında at iskeletiyle sahnede gezen kadın, gelinler, köpek maskesi vs. Bir kısmını kendime göre anlamlandırsam da pek çoğu benim için görsel zenginlikten öteye geçemedi. Belki de o toprakların insanlarına daha farklı şeyler ifade ediyordur o imgeler. Tito "Yugoslavya her an kırılabilecek camdan bir küre ve ben onu üfleyerek havada tutuyorum. Ben gittikten sonra bu küreyi tutacak birine ihtiyaç var" demiş (aklımda kaldığı kadarıyla yazdım) ve ne kadar doğru öngörmüş. Ocak'da Bahar dostluğun, dayanışmanın, ihanetin, sömürünün ve kaybetmenin hikayesi. Seyrederken yer yer gözyaşlarımı tutamadım.

ocakta bahar tiyatro ile ilgili görsel sonucu

Oyun görsel olarak çok etkileyiciydi. Sahne bodrum katına odaklanmıştı ama bodrum katının üstünde, göz seviyesinden biraz yukarıda kalmakla birlikte Marco, Nathalie ve kardeşinin yaşadığı yer var. Seyirci hem yeraltını hem de yer üstünü aynı anda seyredebiliyor. Oyunun kostüm ve makyaş uygulaması çok başarılı. Tabi ki müzikler, oyunda canlı söylenen şarkılar çok güzel. Oyunun bu kadar etkili olmasındaki en büyük pay oyuncuların başarılı performansında.  Oyuncular hem solo hem de toplu sahnelerde inanılmaz uyumluydular. Benim için Marko rolündeki Caner Çandarlı ve Nathalie rolündeki  Aslı Nimet Altaylar öne çıkan oyunculardı. Gerçekten büyük bir keyifle seyrettim oyunu. Ve sonunda Çav Bella ve toplu dans sahnesi. Oyuna yakışan bir final olmuş.

ocakta bahar tiyatro ile ilgili görsel sonucu

"Tam burada yeni evler inşa ettik, leyleklerin yuva yapabileceği. Kırmızı damlı ve bacalı, komşularımıza kapıları ardına kadar açık olan. Burada bizi besleyen topraklara şükranlarımızı sunacağız, bizi ısıtan güneşe de... Ülkemizin yeşil otlarını çağrıştıran bu çayırlarda acı, hüzün ve neşeyle çocuklarımıza durmadan öyküler anlatacağız. Bir zamanlar Yugoslavya adında büyük ve güzel bir ülke vardı... diye..."

Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'ta entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdaki paylaşımlardan takip edebilisiniz. Instagramda ebru_tarm adresindeyim.

Meraklısına Video: Oyun fragmanı




Meraklısına Video: kençi çektiğim selam videosu




Kendime Not: bizim takım ben, annem, müge, teyzem, eniştem, adnan amca, esen teyze, emel hanım





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder